Zelanda e Re do të ndalojë cigaret për brezat e ardhshëm

Zelanda e Re do të ndalojë shitjen e duhanit për gjeneratën e saj të ardhshme, në një përpjekje për të hequr përfundimisht duhanin.

Të gjithë të lindurit pas vitit 2008 nuk do të jenë në gjendje të blejnë cigare apo produkte duhani gjatë jetës së tyre, sipas një ligji që pritet të miratohet vitin e ardhshëm.

“Ne duam të sigurohemi që të rinjtë të mos fillojnë kurrë të pinë duhan,” tha ministrja e Shëndetësisë Dr Ayesha Verall.

Lëvizja është pjesë e një goditjeje gjithëpërfshirëse kundër duhanpirjes të shpallur nga ministria e shëndetësisë e Zelandës së Re të enjten.

Mjekët dhe ekspertët e tjerë të shëndetësisë në vend kanë mirëpritur reformat “lider në botë”, të cilat do të reduktojnë aksesin në duhan dhe do të kufizojnë nivelet e nikotinës në cigare.

Zelanda e Re është e vendosur të arrijë një objektiv kombëtar për të reduktuar shkallën e saj kombëtare të duhanpirjes në 5% deri në vitin 2025, me synimin për ta eliminuar përfundimisht atë krejtësisht.

Për momentin, 13% e të rriturve të Zelandës së Re pinë duhan, me normë shumë më të lartë në mesin e popullsisë indigjene Maori, ku rritet në pothuajse një të tretën. Maori gjithashtu vuan nga një shkallë më e lartë sëmundjesh dhe vdekjesh.

Ministria e Shëndetësisë e Zelandës së Re thotë se pirja e duhanit shkakton një në katër kancere dhe mbetet shkaku kryesor i vdekjeve të parandalueshme për popullsinë e saj pesë milionëshe. Industria ka qenë objektivi i ligjvënësve për më shumë se një dekadë tani.

Si pjesë e goditjes së shpallur të enjten, qeveria prezantoi gjithashtu kontrolle të mëdha të duhanit, duke përfshirë kufizimin e ndjeshëm të vendit ku mund të shiten cigaret për t’i hequr ato nga supermarketet dhe dyqanet qoshe.

Numri i dyqaneve të autorizuara për të shitur cigare do të reduktohet në mënyrë drastike në nën 500 nga rreth 8,000 tani, thonë zyrtarët.

Vitet e fundit, avullimi – pirja e cigareve elektronike që prodhojnë një avull që jep gjithashtu nikotinë – është bërë shumë më popullor në mesin e brezave të rinj sesa cigaret.

Megjithatë, autoritetet shëndetësore të Zelandës së Re paralajmërojnë se avulli nuk është i padëmshëm. Studiuesit kanë gjetur agjentë të rrezikshëm që shkaktojnë kancer edhe në lëngjet e cigareve elektronike.

Por në vitin 2017 vendi miratoi avullimin si një rrugë për të ndihmuar duhanpirësit të lënë duhanin.