Xi Jinping, Kina është e gatshme të forcojë bashkëpunimin global të vaksinave COVID-19

Presidenti Xi Jinping tha të Shtunën se Kina është e gatshme të rrit bashkëpunimin global të vaksinave COVID-19 dhe bëri thirrje për një koordinim më të mirë ndërkombëtar mbi politikat për të lehtësuar lëvizjen e njerëzve.

Kompanitë farmaceutike dhe qendrat kërkimore në të gjithë botën po punojnë për vaksinat e mundshme COVID-19, me prova të mëdha globale të disa prej kandidatëve që përfshijnë dhjetëra mijëra pjesëmarrës në proces. Kina ka pesë kandidatë të rritur në shtëpi që i nënshtrohen provave të Fazës III.

“Kina është e gatshme të forcojë bashkëpunimin me vendet e tjera në kërkimin dhe zhvillimin, prodhimin dhe shpërndarjen e vaksinave,” i tha Xi Samitit G20 të Riadit përmes lidhjes video.

“Ne do të përmbushim zotimet tona, do të ofrojmë ndihmë dhe mbështetje për vendet e tjera në zhvillim, dhe do të punojmë shumë për t’i bërë vaksinat një të mirë publike që qytetarët e të gjitha vendeve mund t’i përdorin dhe mund t’i përballojnë”, tha ai.

Ai gjithashtu bëri thirrje për një koordinim më të fortë të politikës ndërkombëtare për të vendosur “rrugë të shpejta” udhëtimi që do të lehtësonin lëvizjen e rregullt globale.

Duke pasur këtë në mendje, Xi tha se Kina do të propozonte krijimin e një mekanizmi me të cilin rezultatet e testit të koronavirusit të udhëtarëve u njohën ndërkombëtarisht përmes kodeve dixhitale të shëndetit./ Përktheu Apel.Media