Virusi nga lakuriqët rusë rrezikon një pandemi të re

Një virus i ri me potencial zoonotik kërcënon paqen relative të Organizatës Botërore të Shëndetësisë për shkak të rrjedhës së pandemisë Covid-19 .

Quhet Khosta 2 , një virus i gjetur te lakuriqët rusë që është i aftë të infektojë njerëzit dhe të shmangë mbrojtjen dhe antitrupat e koronavirusit .

Një ekip i udhëhequr nga studiuesit e Shkollës Paul G. Allen për Shëndetin Global të Universitetit Shtetëror të Uashingtonit zbuloi se proteinat Khosta-2 mund të infektojnë qelizat njerëzore në një mënyrë shumë të ngjashme me SARS-CoV-2 .

“Kërkimi ynë më tej tregon se sarbekoviruset që qarkullojnë në jetën e egër jashtë Azisë – madje edhe në vende si Rusia perëndimore ku u gjet virusi Khosta-2 – gjithashtu paraqesin një kërcënim për shëndetin global dhe fushatat e vazhdueshme të vaksinave kundër SARS-CoV-2,” Michael Letko , tha një virolog në WSU dhe autori përkatës i studimit.

Viruset Khosta-1 dhe Khosta-2 u zbuluan për herë të parë pranë Parkut Kombëtar të Soçit të Rusisë në vitin 2020 , dhe fillimisht dukej sikur nuk paraqesin ndonjë rrezik për njerëzit, sipas autorëve të studimit.

“Genetikisht, këta viruse të çuditshëm rusë dukeshin si disa nga të tjerët që ishin zbuluar diku tjetër nëpër botë, por për shkak se nuk dukeshin si SARS-CoV-2, askush nuk mendoi se ishin vërtet diçka për t’u emocionuar,” Letko. tha.

“Por kur i shikuam më shumë, u befasuam vërtet kur zbuluam se mund të infektonin qelizat njerëzore. Kjo ndryshon paksa të kuptuarit tonë për këto viruse, nga vijnë dhe cilat rajone kanë të bëjnë”.

Rreziku i vërtetë është që Khosta-2 mund të shkaktojë dëme të mëdha kur rikombinohet me një virus të dytë, si SARS-CoV-2.

“Kur shihni se SARS-2 ka këtë aftësi për t’u derdhur nga njerëzit dhe në jetën e egër, dhe më pas ka viruse të tjera si Khosta-2 që presin në ato kafshë me këto veti që ne vërtet nuk duam që ato të kenë, ai vendos këtë skenari ku ju vazhdoni të hidhni zaret derisa të kombinohen për të krijuar një virus potencialisht më të rrezikshëm, “tha Letko.