Vendlindja e Hitlerit në Austri do të përdoret për trajnimin e policisë për të drejtat e njeriut

Shtëpia në Austri ku lindi Adolf Hitleri do të përdoret për trajnime për të drejtat e njeriutpër oficerët e policisë .

Pas një mosmarrëveshjeje të gjatë, zyrtarët vendosën të përdorin shtëpinë në qytetin Braunau am Inn pranë kufirit gjerman, pasi qeveria e bleu ndërtesën në vitin 2016 përmes një urdhri blerjeje të detyrueshme.

Planet e zhvendosjes për policinë u njoftuan në vitin 2020 nga ministri i atëhershëm i Brendshëm austriak Karl Nehammer i partisë konservatore OVP.

Duke folur me gazetarët, Oliver Rathkolb, një historian dhe anëtar i komisionit i cili u formua për të parandaluar që shtëpia të bëhej një vendstrehim i simpatizantëve nazistë dhe për të siguruar ripërdorimin e saj, njoftoi planin.

Duke ndarë një rezultat sondazhi që tregoi se 23% mendojnë se shtëpia duhet të prishet, megjithatë, ai kujtoi se ndërtesa nuk mund të prishej për shkak të rregullave ligjore.

Rathkolb tha se oficerët e policisë në shtetin e Austrisë së Epërme do të marrin trajnime për të drejtat e njeriut në shtëpi, ndërsa ajo do të mbahet e hapur si qendër trajnimi për të gjitha forcat e sigurisë në vend.

Hitleri lindi më 20 prill 1889 në një shtëpi në Braunau të Austrisë së Epërme dhe një pjesë të fëmijërisë së tij të hershme e kaloi në Gjermaninë jugore. Pjesa më e madhe e jetës së tij të rritur u zhvillua në Mynih dhe Berlin.

Në vitin 1945, pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, ushtarët amerikanë pushtuan vendlindjen e Hitlerit, ku përkohësisht kishte një ekspozitë mbi tmerret e kampeve naziste të vdekjes.