Varianti Delta ka goditur rëndë ekonominë e Kinës

Hapat dramatikë të Kinës për të kontrolluar koronavirusin këtë verë kanë ndikuar në besimin e konsumatorëve në vend dhe po nxisin shqetësimet për fuqinë e ekonomisë së dytë më të madhe në botë .Shitjet me pakicë luftuan në gusht, duke u rritur vetëm 2.5% në krahasim me një vit më parë, sipas statistikave të qeverisë të publikuara të Mërkurën. Kjo ishte shumë më e dobët se sa pritej dhe një ngadalësim dramatik nga rritja prej 8.5% e regjistruar në korrik.Autoritetet kineze i atribuan rritjes më të ngadalshme shpërthimeve dhe përmbytjeve të Covid-19, të cilat i ndaluan njerëzit të udhëtojnë dhe i detyruan ata të mbajnë “shpenzimet e pushimeve verore”, sipas Fu Linghui, një zëdhënës i Byrosë Kombëtare të Statistikave, i cili foli të mërkurën në një konferencë shtypi në Pekin.

Prodhimi industrial u rrit 5.3% në gusht nga një vit më parë, gjithashtu më ngadalë se korriku dhe rritja më e dobët e gjeneruar nga fabrikat e Kinës në një vit.

Investimet në zonat urbane, ndërkohë, u rritën me 8.9% për periudhën janar-gusht, nga 10.3% gjatë shtatë muajve të parë të vitit.Të dhënat e publikuara të Mërkurën janë më të ashprat që tregojnë akoma se sa veprimet që ndërmori qeveria për të ngadalësuar një shpërthim të variantit Delta këtë verë kanë goditur ekonominë. Për të ndaluar infeksionet e reja, Kina ka ndjekur një strategji agresive zero-Covid, duke mbyllur qytetet, duke anuluar fluturimet dhe duke pezulluar disa operacione portuale.

Kohët e fundit, kriza e parave të gjigantit kinez Evergrande është përkeqësuar ndjeshëm dhe kompania ka paralajmëruar se mund të mos paguajë borxhet e saj të mëdha, ndërsa përpiqet të ulë kostot ose të gjejë blerës për disa nga asetet e saj.Kompania, një nga zhvilluesit më të mëdhenj të pasurive të patundshme në Kinë, tashmë ka shkaktuar trazira të tregut në vend pasi obligacionet dhe aksionet e saj kanë rënë. Investitorët shqetësohen se një parazgjedhje mund të ketë efekte të valëzuara për sistemin bankar të Kinës dhe ekonominë më të gjerë, si dhe të ndezë trazira sociale. Tashmë, investitorët dhe vetë punonjësit e kompanisë thuhet se kanë protestuar në selinë e Evergrande në Shenzhen , si dhe në provincat Sichuan, Jilin dhe Henan .Koronavirusi, ndërkohë, mund të vazhdojë të shqetësojë ekonominë. Një shpërthim i ri në provincën Fujian juglindore “po paraqet një rrezik negativ për parashikimin tonë të rritjes” në tremujorin e katërt, pas një tremujori të tretë të dobët, shkroi Louis Kuijs, kreu i ekonomisë aziatike për Oxford Economics, në një raport kërkimor të së Mërkurës.