Vaksinat janë efektive kundër shumicës së varianteve SARS-CoV-2

Sipas studiuesve, vaksinat Moderna dhe Pfizer-BioNTech forcojnë përgjigjen e sistemit imunitar ndaj infeksionit.

“Vaksinat nxisin nivele të larta të antitrupave kundër Delta dhe shumicës së varianteve,” tha Akiko Iwasaki, Profesor i Imunobiologjisë Waldemar Von Zedtwitz dhe autor korrespondues i punimit. “Dhe dy goditje janë më të mira se një.”

Për më tepër, rezultatet sugjerojnë që të shtënat përforcuese mund të jenë efektive në shmangien e SARS-CoV-2, thonë autorët.

Për studimin, një ekip kërkimor i udhëhequr nga Iwasaki dhe dy autorë korrespondues-Nathan Grubaugh, profesor i asociuar i epidemiologjisë në Yale dhe Saad Omer, drejtor i Institutit Yale për Shëndetin Global-mblodhën mostra gjaku nga 40 punonjës të kujdesit shëndetësor në Yale. Sistemi Shëndetësor New Haven midis Nëntorit, 2020 dhe Janarit, 2021 para se të kishin marrë vaksinimet. Në javët në vijim, ata morën periodikisht mostra shtesë pasi vullnetarët morën dozat e tyre të para dhe të dyta të vaksinave të ARN-së Moderna ose Pfizer-BioNTech.

Hulumtuesit më pas ekspozuan mostrat e gjakut të vullnetarëve në 16 variante të ndryshme SARS-COV-2, përfshirë variantin Delta, lloji më mbizotërues që qarkullonte në Shtetet e Bashkuara, dhe më pas matën përgjigjen e antitrupave dhe qelizave T në secilin prej varianteve. (Asnjë nga vullnetarët nuk u ekspozua ndaj virusit.)

Studiuesit gjetën dëshmi të përgjigjes së shtuar të sistemit imunitar në të gjitha mostrat e gjakut, megjithëse forca e përgjigjes ndryshonte sipas varianteve dhe individëve. Përgjigja e sistemit imunitar ndaj variantit Delta në gjakun e të gjithë vullnetarëve ishte përgjithësisht e fortë – dhe madje edhe më e fortë në mostrat e mbledhura pas të shtënave të dyta të individëve.

Rastet e përparimit që i atribuohen variantit Delta nuk ka gjasa të vijnë nga një dështim i vaksinave, tha Iwasaki. Përkundrazi, ato ka të ngjarë të rrjedhin nga natyra jashtëzakonisht infektive e variantit Delta, e cila mund të kapërcejë mbrojtjen imune, tha ajo.

Studime të tjera kanë treguar gjithashtu se individët e vaksinuar kanë tendencë të kenë infeksione më pak të rënda.

“Varianti Delta është më infektiv sesa variantet e mëparshme,” shtoi Grubaugh. “Transmetueshmëria e lartë e variantit , jo ikja e tij nga përgjigja jonë imune e shkaktuar nga vaksina, shpjegon më së miri infeksionet midis të vaksinuarve.”

Studiuesit gjithashtu ndanë vullnetarët e kujdesit shëndetësor në dy grupe: Ata që ishin infektuar nga COVID-19 para vaksinimit dhe ata që nuk ishin infektuar. Përgjigja imune e atyre të infektuar para vaksinimit ishte më e fortë sesa për ata që nuk ishin infektuar kurrë.

“Shërimi nga një infeksion fillestar është si të marrësh një vaksinë të parë,” tha Iwasaki.

Një shtytje përforcuese midis atyre të vaksinuar mund të ketë një efekt të ngjashëm, duke rritur praninë e antitrupave dhe qelizave T që mbrojnë kundër infeksioneve, tha ajo.

Carolina Lucas e Yale, Chantal Vogels dhe Inci Yildirim janë autorët kryesorë të studimit.