Vaksinat efektive kundër variantit Delta

Vaksinat COVID-19 janë efektive në parandalimin e shtrimeve në spital dhe vizitave të departamenteve të urgjencës të shkaktuara nga varianti Delta, sipas të dhënave nga një studim kombëtar. Ato të dhëna tregojnë gjithashtu se vaksina e Modernës është dukshëm më efektive kundër Delta sesa Pfizer dhe Johnson & Johnson. 

“Këto të dhëna vërtetë të botës tregojnë se vaksinat mbeten shumë efektive në uljen e COVID-19 hospitalizations lidhura dhe vizita Departamentit të Emergjencave, edhe në prani të ri COVID-19 variant të”, tha autori i studimit Shaun Grannis, MD, MS, Instituti Regenstrief vice president për të dhëna dhe analitikë dhe profesor i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Indianës. “Ne rekomandojmë fuqimisht vaksinimet për të gjithë ata që kanë të drejtë të zvogëlojnë sëmundjet serioze dhe të lehtësojnë barrën e sistemit tonë të kujdesit shëndetësor.”

Rrjeti VISION i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) analizoi më shumë se 32,000 takime mjekësore nga nëntë shtete gjatë qershorit, korrikut dhe gushtit 2021, kur varianti Delta u bë tendosja mbizotëruese. Rezultatet treguan se individët e pavaksinuar me COVID-19 kanë 5-7 herë më shumë të ngjarë të kenë nevojë për kujdes urgjent ose hospitalizim, i ngjashëm me efektivitetin e përgjithshëm para variantit.

Studimi në Morbidity and Mortality Weekly Report është gjithashtu analiza e parë nga Rrjeti VISION që tregon një ndryshim të dukshëm midis efektivitetit të vaksinave të ARNi (Moderna dhe Pfizer). Në periudhën kohore të studimit:

  • Moderna ishte 95 për qind efektive në parandalimin e shtrimeve në spital tek të rriturit e moshës 18 vjeç e lart.  
  • Pfizer ishte 80 për qind efektiv në parandalimin e shtrimeve në spital tek të rriturit e moshës 18 vjeç e lart. 
  • Johnson & Johnson ishte 60 për qind efektiv në parandalimin e shtrimeve në spital tek të rriturit e moshës 18 vjeç e lart. 

Studimi gjithashtu zbuloi se efektiviteti i vaksinës është më i ulët për njerëzit 75 vjeç e lart, gjë që nuk është treguar në hulumtimet e mëparshme. Kjo mund të jetë për shkak të një sërë faktorësh, përfshirë rritjen e kohës që nga vaksinimi. 

Kur ishte fjala për parandalimin e departamenteve të urgjencës dhe vizitave urgjente të kujdesit, analiza tregoi se:

  • Moderna ishte 92 përqind efektive.
  • Pfizer ishte 77 për qind efektiv.
  • Johnson & Johnson ishte 65 për qind efektiv.

Shkencëtarët thonë se këto gjetje kanë nevojë për monitorim dhe vlerësim të mëtejshëm.

“Megjithë ndryshimet në efektivitet, vaksinat vazhdojnë të ofrojnë shumë më tepër mbrojtje sesa të mos e marrin fare”, tha Dr. Grannis. “Ndërsa rastet e përparimit ndodhin, të dhënat tregojnë se simptomat janë më pak të rënda. Shumica dërrmuese e shtrimeve në spital dhe vdekjeve nga COVID vazhdojnë të jenë në mesin e individëve të pavaksinuar. Vaksinat COVID-19 janë mjete të fuqishme për të luftuar pandeminë.”