Vaksina Moderna Spikevax, rrezik për miokardit tek meshkujt nën 30 vjeç/ Ja çfarë zbuloi studimi nordik

Finlanda bashkohet me Suedinë dhe Danimarkën në kufizimin e vaksinës Moderna COVID-19

Finlanda të enjten ndaloi përdorimin e vaksinës COVID-19 të Modernës (MRNA.O) për meshkujt e rinj për shkak të raportimeve për një efekt anësor të rrallë kardiovaskular, duke iu bashkuar Suedisë dhe Danimarkës në kufizimin e përdorimit të saj.

Mika Salminen, drejtoreshë e institutit shëndetësor finlandez, tha se Finlanda në vend të kësaj do të jepte vaksinën e Pfizer për burrat e lindur në 1991 dhe më vonë. Finlanda ofron fotografi për njerëzit e moshës 12 vjeç e lart.

“Një studim nordik që përfshin Finlandën, Suedinë, Norvegjinë dhe Danimarkën zbuloi se burrat nën moshën 30 vjeç që morën Moderna Spikevax kishin një rrezik pak më të lartë se të tjerët për të zhvilluar miokardit,” tha ai.

Zyrtarët shëndetësorë suedezë dhe danezë kishin njoftuar të Mërkurën se do të ndërprisnin përdorimin e vaksinës Moderna për të gjithë të rinjtë dhe fëmijët, duke cituar të njëjtin studim të pabotuar.

Zyrtarët norvegjezë të shëndetësisë përsëritën të Mërkurën se ata rekomanduan që burrat nën moshën 30 vjeç të zgjedhin vaksinën e Pfizer.

Instituti finlandez tha se studimi nordik do të botohej brenda disa javësh dhe të dhënat paraprake i ishin dërguar Agjencisë Evropiane të Barnave (EMA) për vlerësim të mëtejshëm.
Komiteti i sigurisë i EMA arriti në përfundim në korrik se kushte të tilla inflamatore të zemrës mund të ndodhin në raste shumë të rralla pas vaksinimit me Spikevax ose goditjen Pfizer/BioNTech Comirnaty, më shpesh tek meshkujt e rinj pas dozës së dytë.

Rregullatorët në Shtetet e Bashkuara, BE dhe Organizata Botërore e Shëndetit megjithatë kanë theksuar se përfitimet e injeksioneve të bazuara në teknologjinë mRNA të përdorura nga Moderna dhe Pfizer-BioNTech në parandalimin e COVID-19 vazhdojnë të tejkalojnë rreziqet.

Një zëdhënës i Moderna tha të mërkurën vonë se ishte në dijeni të vendimeve të rregullatorëve suedezë dhe danezë.

“Këto janë zakonisht raste të lehta dhe individët priren të shërohen brenda një kohe të shkurtër pas trajtimit dhe pushimit standard. Rreziku i miokarditit është rritur ndjeshëm për ata që kontraktojnë COVID-19, dhe vaksinimi është mënyra më e mirë për t’u mbrojtur nga kjo.”

Ministri italian i Shëndetësisë Roberto Speranza u tha gazetarëve Italia nuk po planifikonte të pezullojë vaksinën Moderna dhe tha se vendet evropiane duhet të punojnë së bashku më ngushtë për të koordinuar më mirë.
“Ne duhet t’u besojmë autoriteteve ndërkombëtare, duke filluar me EMA, e cila është agjencia jonë referuese dhe ka shprehur gjykime shumë të qarta për këtë çështje,” tha ai.