Ushtrimet e rregullta mund të ulin rrezikun e zhvillimit të ankthit me gati 60%

Një kërkim i shpejtë në internet për mënyra për të përmirësuar shëndetin tonë mendor shpesh do të dalë me një mori rezultatesh të ndryshme. Sidoqoftë, një nga sugjerimet më të zakonshme të paraqitura si një hap drejt arritjes së mirëqenies – dhe parandalimit të çështjeve të ardhshme – është të bësh disa ushtrime fizike, qofshin ato shëtitje apo lojëra sportive ekipore.

Çrregullimet e ankthit – të cilat zakonisht zhvillohen herët në jetën e një personi – vlerësohet se prekin afërsisht 10% të popullsisë së botës dhe është gjetur të jetë dy herë më e zakonshme tek gratë në krahasim me burrat. Dhe ndërsa stërvitja paraqitet si një strategji premtuese për trajtimin e ankthit, pak dihet për ndikimin e dozës së stërvitjes, intensitetit ose nivelit të aftësisë fizike në rrezikun e zhvillimit të çrregullimeve të ankthit.

Për të ndihmuar në përgjigjen e kësaj pyetjeje, studiuesit në Suedi kanë botuar një studim në Frontiers in Psychiatry për të treguar se ata që morën pjesë në garën më të madhe të skive në distanca të gjata në botë ( Vasaloppet ) midis 1989 dhe 2010 kishin një “rrezik shumë më të ulët” të zhvillimit të ankthit në krahasim me jo-skiatorët gjatë së njëjtës periudhë.

Studimi bazohet në të dhënat e pothuajse 400,000 njerëzve në një nga studimet më të mëdha të epidemiologjisë ndonjëherë në të gjithë popullsinë në të dy gjinitë.

Gjetje befasuese mes skiatorëve femra

“Ne zbuluam se grupi me një mënyrë jetese më aktive fizikisht kishte një rrezik pothuajse 60% më të ulët të zhvillimit të çrregullimeve të ankthit gjatë një periudhe pasuese deri në 21 vjet,” tha autori i parë i studimit, Martine Svensson, dhe kolegu i saj dhe hetuesi kryesor, Tomas Deierborg, i Departamentit të Shkencës Mjekësore Eksperimentale në Universitetin Lund, Suedi.

“Kjo lidhje midis një stili jetese fizikisht aktiv dhe një rreziku më të ulët të ankthit u pa tek burrat dhe gratë.”

Sidoqoftë, autorët gjetën një ndryshim të dukshëm në nivelin e performancës së stërvitjes dhe rrezikun e zhvillimit të ankthit midis skiatorëve meshkuj dhe femra.

Ndërsa performanca fizike e një skiatori meshkuj nuk dukej se ndikonte në rrezikun e zhvillimit të ankthit, grupi me performancën më të lartë të skiatorëve femra kishte pothuajse rrezikun e dyfishtë për të zhvilluar çrregullime ankthi në krahasim me grupin i cili ishte fizikisht aktiv në një nivel më të ulët të performancës.

“E rëndësishmja,” thanë ata, “rreziku i përgjithshëm për të marrë ankth në mesin e grave me performancë të lartë ishte akoma më i ulët në krahasim me gratë më joaktive fizikisht në popullatën e përgjithshme”.

Këto gjetje mbulojnë territor relativisht të panjohur për kërkime shkencore , sipas studiuesve, pasi shumica e studimeve të mëparshme u përqëndruan në depresionin ose sëmundjet mendore në krahasim me çrregullimet e ankthit të diagnostikuara në mënyrë specifike. Për më tepër, disa nga studimet më të mëdha që shikuan këtë temë përfshinin vetëm burra, ishin shumë më të vegjël në madhësinë e mostrës dhe kishin ose të dhëna të kufizuara ose pa përcjellje për të përcjellë efektet afatgjata të aktivitetit fizik në shëndetin mendor .

Hapat e ardhshëm për kërkime

Zbulimi befasues i një shoqërimi midis performancës fizike dhe rrezikut për çrregullimet e ankthit tek gratë theksoi gjithashtu rëndësinë shkencore të këtyre gjetjeve për kërkimet pasuese.

“Rezultatet tona sugjerojnë që lidhja midis simptomave të ankthit dhe sjelljes së stërvitjes mund të mos jetë lineare,” tha Svensson.

“Sjelljet e stërvitjes dhe simptomat e ankthit ka të ngjarë të ndikohen nga gjenetika, faktorët psikologjikë dhe tiparet e personalitetit, ngatërrues që nuk ishin të mundur të hetoheshin në grupin tonë. Studimet që hetojnë faktorët nxitës të këtyre dallimeve midis burrave dhe grave kur është fjala për stërvitjen ekstreme janë të nevojshme sjelljet dhe si ndikon në zhvillimin e ankthit. “

Ata shtuan se provat e rastësishme të ndërhyrjes, si dhe matjet objektive afatgjata të aktivitetit fizik në studimet e ardhshme, janë gjithashtu të nevojshme për të vlerësuar vlefshmërinë dhe shkakësinë e shoqatës që ata raportuan. Por a do të thotë kjo se skijimi në veçanti mund të luajë një rol të rëndësishëm në largimin e ankthit , në krahasim me çdo formë tjetër të stërvitjes? Jo ashtu, thanë Svensson dhe Deierborg, duke qenë se studimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu përfitimet e mbajtjes së përshtatshmërisë në shëndetin tonë mendor.

“Ne mendojmë se ky grup i skiatorëve ndër-vend është një përfaqësues i mirë për një mënyrë jetese aktive, por gjithashtu mund të ketë një komponent për të qenë më shumë jashtë në mesin e skiatorëve,” thanë ata.

“Studimet e përqendruara në sporte të veçanta mund të gjejnë rezultate dhe madhësi paksa të ndryshme të shoqatave, por kjo ka shumë të ngjarë të jetë për shkak të faktorëve të tjerë të rëndësishëm që ndikojnë në shëndetin mendor dhe të cilët nuk mund t’i kontrolloni lehtë në analizën e kërkimit.”