UNICEF: Mungesa e ujit prek 347 milionë fëmijë në Azinë Jugore

Rreth 347 milionë fëmijë në Azinë Jugore vuajnë nga mungesa e ujit, sipas një raporti të publikuar të hënën nga organizata e OKB-së për ndihmë për fëmijët UNICEF.

Më shumë se një e katërta e të gjithë fëmijëve jetojnë në rajon, më i populluari në botë.

Sipas raportit të UNICEF-it, 55% e fëmijëve në Azinë Jugore janë të prekur nga mungesa e ujit – shkalla më e lartë në mbarë botën.

“Uji i sigurt është një e drejtë themelore e njeriut, megjithatë miliona fëmijë në Azinë Jugore nuk kanë mjaftueshëm për të pirë në një rajon të rrënuar nga përmbytjet, thatësirat dhe ngjarje të tjera ekstreme të motit, të shkaktuara gjithnjë e më shumë nga ndryshimet klimatike,” tha Sanjay Wijesekera, UNICEF. drejtori përgjegjës për rajonin.

Përpara Konferencës COP28 të OKB-së për Ndryshimet Klimatike në Dubai në fund të muajit, UNICEF po i bën thirrje komunitetit ndërkombëtar të ndërmarrë hapa për të siguruar një planet që ia vlen të jetohet për fëmijët.

Raporti thotë se 594 milionë fëmijë në mbarë botën ende u mungojnë shërbimet bazë të ujit të pijshëm, kanalizimeve dhe higjienës, duke i bërë ata veçanërisht të prekshëm ndaj mungesës së ujit dhe rreziqeve, goditjeve dhe streseve të përkeqësuara nga klima.

Mungesa e ujit ndikon në mirëqenien dhe rritjen e fëmijëve, krijon pasiguri ushqimore, kequshqyerje dhe sëmundje diarreike.

Mungesa e ujit ndikon gjithashtu në bujqësi, industri dhe rritjen ekonomike. Dhe nëse familjet bujqësore po ecin keq, fëmijët kanë më shumë gjasa të detyrohen të punojnë fëmijë, thuhet në raport.

Vitin e kaluar në të gjithë Azinë Jugore, 45 milionë fëmijëve u mungonte aksesi në furnizimet bazë të ujit të pijshëm – më shumë se çdo rajon tjetër. Por UNICEF tha se shërbimet po zgjeroheshin me shpejtësi dhe shpresonte se ky numër do të përgjysmohej deri në vitin 2030.