Truri i njeriut bllokon mbajtjen e disa kujtimeve edhe kur përpiqet në mënyrë aktive t’i kujtojë ato

Një ekip studiuesish në Universitetin Zhejiang në Kinë ka gjetur prova që sugjerojnë se truri bllokon mbajtjen e disa kujtimeve edhe kur një person përpiqet në mënyrë aktive t’i kujtojë ato. Në punimin e tyre të botuar në revistën Science Advances , grupi përshkruan eksperimente të shumta që ata kryen me grupe të ndryshme vullnetarësh.

Arsyeja e shëndoshë sugjeron që qeniet njerëzore duhet të jenë në gjendje të kujtojnë më mirë gjërat rreth ngjarjeve të dhëna kur përqendrohen në to ndërsa ato ndodhin si një mjet për t’i ndihmuar ata t’i kujtojnë ato më vonë. Në këtë përpjekje të re, studiuesit kanë gjetur prova që sugjerojnë se mund të mos jetë gjithmonë kështu, sepse truri nënndërgjegjeshëm e di se informacioni (si një fjalëkalim i përkohshëm për një sistem bankar) nuk do të nevojitet më.

Eksperimentet përfshinin kërkimin e vullnetarëve për të parë objekte të ndryshme dhe për t’u fokusuar në elementë të caktuar, duke injoruar të tjerët, duke u fokusuar në ngjyrën e tyre për shembull, duke injoruar formën e tyre. Më pas ata u testuan për të parë se çfarë mbanin mend. Një eksperiment i ngjashëm u kërkoi vullnetarëve të fokusoheshin në një veçori të caktuar, si p.sh. një vijë e anuar në forma të ndryshme. Teste të tjera u treguan vullnetarëve objekte të ngjashme dhe më pas i pyetën nëse kishin ndryshuar në formë apo ngjyrë. Studiuesit kryen të gjitha eksperimentet e tyre në grupe të shumta njerëzish të madhësive dhe moshave të ndryshme.

Ata zbuluan se vullnetarët shpesh shpërqendroheshin nga gjërat që u thuhej t’i injoronin dhe shpesh harronin ato gjëra në të cilat u kërkohej të fokusoheshin në mënyrë që t’i mbanin mend më vonë. Studiuesit sugjerojnë se disa nga gjetjet e tyre tregojnë se mendja e pandërgjegjshme është e përfshirë në filtrimin e disa informacioneve që i paraqiten trurit, sepse ai e di se nuk do të nevojitet më vonë. Ata besojnë se gjetjet e tyre mund të kenë zbatime praktike, të tilla si mënyra se si njerëzit trajtohen për PTSD ose si të interpretohen më mirë informacionet e dhëna nga dëshmitarët okularë për krimet.