Trump zotohet për mbështetje të plotë në tubimin masiv kundër abortit

Presidenti amerikan Donald Trump u bë presidenti i parë që mori pjesë në një tubim vjetor kundër abortit në Uashington, duke përshëndetur veten si një avokat i vendosur i lëvizjes, në një fjalim të shkruar me referenca fetare.

“Fëmijët e palindur nuk kanë pasur kurrë një mbrojtës më të fortë në Shtëpinë e Bardhë”, u tha Trump mijëra të turmave në National Mall. “Childdo fëmijë është një dhuratë e çmuar dhe e shenjtë nga Zoti”.

Marshi për Jetën ka qenë një ndeshje që nga vitet 1970, por asnjë president nuk mori pjesë ndonjëherë në këtë aktivitet, i cili është përqendruar në një nga temat më përçarëse në jetën politike të SHBA.

E drejta për të kryer një abort mbrohet nën një vendim të Gjykatës Supreme të 1973, i njohur si Roe vs Ëade, por konservatorët janë përpjekur të bllokojnë mbrojtjet absolute, duke përfshirë vendosjen e kufizimeve për shërbimet në nivelin shtetëror dhe shkurtimin e fondeve federale për klinikat.

Paraqitja e Trump vjen ndërsa ai përgatitet për një fushatë rizgjedhjeje dhe duket se mbështetet te konservatorët e krishterë si pjesë e bazës së tij.

Trump ndoqi mitingun, vetëm në jug të Shtëpisë së Bardhë dhe poshtë rrugës nga Capitol, pasi Senati po përgatitej të rifillonte argumentet e hapjes në gjyqin e fajësimit kundër tij.

“Ata po vijnë pas meje sepse unë po luftoj për ju dhe ne po luftojmë për ata që nuk kanë zë dhe ne do të fitojmë, sepse ne dimë se si të fitojmë,” i tha ai turmës brohoritje.

Zgjedhja e Trump në vitin 2016 ngjalli shqetësimin midis aktivistëve për të drejtat e grave se ai do të shkonte në mënyrë të konsiderueshme pas abortit, përfshirë edhe përmes emërimeve gjyqësore.