Trendi alternativ i pijeve të gazuara të TikTok mund të jetë i ashpër për dhëmbët

Hulumtimi i ri zbulon se acidet në pijet pa sheqer mund të gërryejnë smaltin e dhëmbëve, pasi një recetë që përzien ujin e gazuar me aromë me uthull balsamike për të krijuar një të ashtuquajtur alternativë “më të shëndetshme” ndaj sodës, e merr “TikTok” stuhi.

Hulumtimi, i publikuar në internet në revistën me akses të hapur JADA Foundational Science , shton të kuptuarit tonë për rëndësinë e kufizimit të konsumit të pijeve acidike. Videoja e TikTok e shtimit të uthullës balsamike (një acid ) në ujin e gazuar me aromë (një pije acidike) mori së fundmi më shumë se 6.3 milionë shikime. 

“Unë e dua uthullën balsamike , por e shijoj më shumë në sallatën time sesa në gotën time të pijes. Është shumë më e këndshme për dhëmbët sesa larja e tyre në një përzierje pijesh me dy acide,” thotë Dr. Edmond Hewlett, një zëdhënës i American Dental. Shoqata. “Sa më acid të jetë pija, aq më i madh është rreziku i erozionit të dhëmbëve me konsumim të shpeshtë”.

Ushqimet dhe pijet acidike mund të heqin smaltin që mbron dhëmbët, një proces i njohur si erozioni i dhëmbëve. Erozioni i dhëmbëve është i përhershëm dhe mund të hapë derën që bakteret të shkaktojnë kavitete ose infeksion. Gjithashtu mund të bëjë që dhëmbët të duken të zbardhur, pasi smalti i bardhë konsumohet për të ekspozuar shtresën e verdhë poshtë të quajtur dentinë.

Hulumtimi dhe rezultatet

Në studim, studiuesit donin të shihnin nëse uji në shishe pa gaz, uji i gazuar me aromë dhe uji i thjeshtë me gaz mund të shkaktonin erozion dentar. Dhëmbët e njeriut të nxjerrë së fundmi u zhytën në 7 pije të ndryshme pa sheqer (dhe një sodë me sheqer për krahasim) për të parë se cilat pije, nëse ka, shkaktonin erozion. Dhëmbët u ekspozuan për njëzet e katër orë, gjë që studiuesit e konsideruan se përsëriste ekspozimin e një viti ndaj këtyre pijeve.

Kur matën rezultatet e sodës me sheqer kundrejt sodës pa sheqer, ata zbuluan se acidet në të dyja shkaktuan gërryerjen e smaltit të dhëmbëve. Lloji i ëmbëltuesit ishte më pak i rëndësishëm, pasi ishte acidi në pije që gërryente smaltin.

Studiuesit vëzhguan gjithashtu erozion në ujërat e gazuar me aromë, megjithëse ishte më pak se ai i vërejtur për sodën që përmban sheqer dhe pa sheqer. Të vetmet pije në studim që nuk gërryenin smaltin ishin ujërat e ambalazhuar pa gaz dhe pa aromë.

Konsumimi i ushqimeve dhe pijeve acide

Ndërsa receta TikTok nuk u përfshi në studim, ajo është e ngjashme me pijet e tjera acidike pa sheqer të testuara.

“Njerëzit i shohin pijet e gazuara si freskuese, veçanërisht këtë periudhë të vitit. Shijoni ato në moderim dhe mundësisht me vakte,” thotë Dr. Hewlett. “Por nëse jeni duke kërkuar për një gotë diçka që është në të vërtetë e mirë për shëndetin tuaj dentar , uji i rregullt, duke përfshirë ujin e rubinetit të fluorizuar ose qumështin janë gjithmonë opsione të mira.”

Shoqata Amerikane Dentare ofron këto këshilla për të reduktuar erozionin e dhëmbëve nga ushqimet dhe pijet acidike:

  • Përdorni një kashtë, pini gllënjkë dhe gëlltitni – mos e përkulni ose mos e mbani në gojë më gjatë se sa duhet.
  • Prisni një orë përpara se të lani me furçë për t’i dhënë pështymës një shans për të larë natyrshëm acidet dhe për të riforcuar smaltin.
  • Shpëlajeni me ujë, pini qumësht ose shijoni një meze të lehtë djathi menjëherë më pas. Qumështi dhe ushqimet e tjera të pasura me kalcium mund të ndihmojnë në neutralizimin e acideve.
  • Mbani rrjedhjen e pështymës për të mbajtur acidet nën kontroll dhe për të mbrojtur dhëmbët tuaj. Ju mund ta bëni këtë duke përtypur çamçakëz pa sheqer. 
  • Kërkoni produkte të shëndetit të dhëmbëve si pasta e dhëmbëve për kontrollin e erozionit të smaltit dhe çamçakëz pa sheqer me vulën e pranimit të ADA, e cila tregon se produkti është vlerësuar në mënyrë rigoroze dhe të pavarur nga ekspertët dentarë.  
  • Praktikoni një shëndet të mirë oral çdo ditë: Lani dy herë në ditë pastë dhëmbësh me fluor, pastroni mes dhëmbëve çdo ditë me fill ose një pastrues tjetër ndërdhëmbësh, hani një dietë të shëndetshme që kufizon ushqimet dhe pijet me sheqer dhe vizitoni rregullisht një dentist.