Traveling Lifestyle: Vendi më i mirë për të vizituar është Shqipëria, ka klimë mesdhetare dhe çmime të ulta

Meqenëse punëtorët e largët nga Shtetet e Bashkuara janë derdhur në vend në numër rekord, Shqipëria po bëhet shpejt e njohur si qendra kryesore nomade dixhitale e kontinentit për vitin 2023. Travelinglifestyle shkruan se nga të gjitha vendet evropiane që ofrojnë viza afatgjata, Shqipëria është një nga më të mirat. Ky vend pak i njohur ballkanik ishte i ndaluar për turistët deri në fillim të viteve 1990 për shkak të një regjimi komunist që u rrëzua përfundimisht ndërsa lëvizjet pro-demokracisë u përhapën në të gjithë Evropën.

Tridhjetë vjet pas demokratizimit shumëçka ka ndryshuar që nga dekada e parë postkomuniste, kur mashtrimet joserioze piramidale dhe kaosi i gjerë ishin në rendin e ditës. Edhe pse jo aq i avancuar sa disa nga fqinjët e tij më të afërt, si Kroacia apo Greqia, vendi është në një rrugë të jashtëzakonshme rimëkëmbjeje që shumë anëtarë të elitës evropiane mund ta imagjinojnë vetëm.

Ndryshe nga Bashkimi Europian, i cili pati një rënie mesatare të qirave afatshkurtra dhe afatgjata për turistët prej 5.6 për qind gjatë kësaj kohe, Shqipëria pa afër 3.6 milionë qëndrime të përfunduara në 2022, një rritje prej 22.8 për qind nga viti 2021. Vitin e kaluar, Shqipëria pati rritjen më të madhe të qëndrimeve në të gjithë kontinentin, e ndjekur nga Serbia (21.3%). Danimarka (12.3%), Islanda (5%) dhe Norvegjia (2.5%), pesë hyrjet e tjera kryesore, të gjitha patën rritje më pak se mbresëlënëse. Në total, 7.1 milionë vizitorë të huaj vizituan në vitin 2022, një rritje prej 17% krahasuar me vitin e mëparshëm rekord të 2019-ës.

Pse Shqipëria është kaq e njohur papritur?

Pavarësisht se është e rrethuar nga të gjitha anët nga vende turistike të njohura dhe të shtrenjta, është çuditërisht e përballueshme. Ajo ka të njëjtën vijë bregdetare të Adriatikut si Kroacia, Mali i Zi dhe Greqia Perëndimore, përballet me Italinë në gadishullin tjetër dhe gëzon të njëjtën klimë mesdhetare.

Kostot e konsumatorit në Tiranë, Shqipëri, janë si më poshtë në krahasim me kryeqytetet kryesore në rajonin e Ballkanit:

5.2% më e ulët se Beogradi, Serbi
6.7% më e ulët se Bukuresht, Rumani
11.7% më e ulët se Sofja, Bullgari
21.7% më e ulët se Zagrebi, Kroaci
26.1% më e ulët se Ljubljana, Slloveni
32.6% më e ulët se Athina, Greqi

Burokracia Zero Kufitare

Përveç çmimeve të arsyeshme, Shqipëria është gjithashtu e aksesueshme për turizmin dhe biznesin si zakonisht, pasi ka eliminuar të gjitha kërkesat e hyrjes në Covid dhe duke ofruar qëndrime njëvjeçare pa probleme, me kusht që të jeni shtetas i Shteteve të Bashkuara. E lexuat mirë: Amerikanët kanë mundësinë të jetojnë në Shqipëri deri në një vit pa vizë, një përfitim që nuk është i disponueshëm për kanadezët apo edhe evropianët.

Nuk duhet të jetë befasi që shumica e nomadëve zgjedhin Shqipërinë si destinacionin e tyre kryesor të fantazisë për një “punë” të zgjatur, duke pasur parasysh kërkesat liberale të hyrjes në vend dhe rrugën e drejtpërdrejtë drejt qëndrimit të përhershëm.