Thatësira në Francë/ Qytetet e djegura mbeten pa ujë të pijshëm

Qeveria franceze ka ngritur një ekip krize për të trajtuar një thatësirë ​​historike që ka lënë më shumë se 100 komuna pa ujë të pijshëm.

Kamionët po çojnë ujë në ato zona, pasi “nuk ka mbetur asgjë në tubacione”, tha Ministri për Tranzicionin Ekologjik Christophe Béchu.

Zyra e kryeministrit tha se ishte thatësira më e keqe e regjistruar në Francë. Përdorimi i ujit po kufizohet në 93 rajone.

Kushtet e thata pritet të vazhdojnë për të paktën dy javët e ardhshme.

Kompanisë shtetërore të energjisë EDF i është dashur të zvogëlojë prodhimin në disa termocentrale bërthamore, pasi temperaturat e lumenjve janë shumë të larta për të siguruar ftohje të mjaftueshme, raporton agjencia e lajmeve AFP.

Ekziston frika se thatësira – duke goditur pothuajse të gjithë Francën kontinentale – do të reduktojë rendimentet e të korrave, duke përkeqësuar krizën ushqimore të shkaktuar nga lufta në Ukrainë.

Evropianët tashmë po luftojnë me çmimet më të larta të ushqimeve pasi eksportet e drithërave nga Rusia dhe Ukraina – ndër prodhuesit kryesorë në botë – janë shumë më të ulëta se normalja.

Vala e të nxehtit që ka pjekur Francën që nga qershori ka bërë që pemët dhe shkurret të hedhin gjethet herët, duke krijuar skena që duken vjeshte.

Në korrik, Franca kishte vetëm 9,7 mm (0,38 inç) shi, duke e bërë atë muajin më të thatë që nga marsi 1961, tha shërbimi kombëtar i motit Meteo-France.

Ujitja është ndaluar në pjesën më të madhe të veriperëndimit dhe juglindjes së Francës për të kursyer ujin.