Teleskopi Webb: NASA do të zbulojë imazhin më të thellë të bërë ndonjëherë të Universit

Administratori i NASA -s Bill Nelson tha të mërkurën se agjencia do të zbulojë ” imazhin më të thellë të Universit tonë që është marrë ndonjëherë” më 12 korrik , falë teleskopit hapësinor James Webb të sapofunksionuar.

“Nëse mendoni për këtë, kjo është më larg se sa njerëzimi ka parë ndonjëherë më parë,” tha Nelson gjatë një konference shtypi në Institutin Shkencës të Teleskopit Hapësinor në Baltimore, qendra e operacioneve për observatorin prej 10 miliardë dollarësh që u nis në dhjetor të vitit të kaluar dhe tani rrotullohet rreth Diellit një milion milje (1.5 milion kilometra) larg Tokës.

Një mrekulli e inxhinierisë, Webb është në gjendje të shikojë më tej në kozmos se çdo teleskop përpara tij, falë pasqyrës së tij gjigante parësore dhe instrumenteve të tij që fokusohen në infra të kuqe, duke e lejuar atë të shikojë përmes pluhurit dhe gazit.

“Do të eksplorojë objektet në sistemin diellor dhe atmosferat e ekzoplaneteve që rrotullohen rreth yjeve të tjerë, duke na dhënë të dhëna nëse atmosfera e tyre potencialisht është e ngjashme me tonën”, shtoi Nelson, duke folur përmes telefonit ndërsa ishte i izoluar me Covid.

“Mund t’u përgjigjet disa pyetjeve që kemi: nga vijmë? Çfarë ka më shumë atje? Kush jemi ne? Dhe sigurisht, do t’u përgjigjet disa pyetjeve që ne as nuk i dimë se cilat janë pyetjet.”

Aftësitë infra të kuqe të Webb-it e lejojnë atë të shohë më thellë në kohë deri në Big Bengun, i cili ndodhi 13.8 miliardë vjet më parë.

Për shkak se Universi po zgjerohet, drita nga yjet më të hershëm zhvendoset nga gjatësitë e valëve ultravjollcë dhe të dukshme në të cilat u emetua, në gjatësi vale më të gjata infra të kuqe — të cilat Webb është i pajisur për t’i zbuluar me një rezolucion të paparë.

Aktualisht, vëzhgimet më të hershme kozmologjike datojnë brenda 330 milionë viteve të Big Bengut, por me kapacitetet e Webb-it, astronomët besojnë se do të thyejnë lehtësisht rekordin.

JETË 20 VJEÇ

Në lajme më të mira, zëvendës-administratorja e NASA -s Pam Melroy zbuloi se falë një nisjeje efikase nga partneri i NASA-s Arianespace, teleskopi mund të qëndrojë funksional për 20 vjet, dyfishi i jetëgjatësisë që ishte parashikuar fillimisht.

“Jo vetëm që ato 20 vjet do të na lejojnë të futemi më thellë në histori dhe kohë, por ne do të shkojmë më thellë në shkencë sepse kemi mundësinë të mësojmë dhe të rritemi dhe të bëjmë vëzhgime të reja,” tha ajo.

NASA synon gjithashtu të ndajë spektroskopinë e parë të Webb-it të një planeti të largët, të njohur si një ekzoplanet, më 12 korrik, tha shkencëtari kryesor i NASA-s, Thomas Zurbuchen.

Spektroskopia është një mjet për të analizuar përbërjen kimike dhe molekulare të objekteve të largëta dhe një spektër planetar mund të ndihmojë në karakterizimin e atmosferës së tij dhe veçorive të tjera, si për shembull nëse ka ujë dhe si është toka e tij.

“Që nga fillimi, ne do t’i shikojmë këto botë atje që na mbajnë zgjuar natën ndërsa shikojmë qiellin me yje dhe pyesim veten ndërsa po shikojmë atje, a ka jetë diku tjetër?” tha Zurbuchen.

Nestor Espinoza, si astronom i STSI, i tha AFP se spektroskopitë e mëparshme të ekzoplaneteve të kryera duke përdorur instrumentet ekzistuese ishin shumë të kufizuara në krahasim me atë që mund të bënte Webb.

“Është si të jesh në një dhomë që është shumë e errët dhe ke vetëm një vrimë të vogël ku mund të shikosh”, tha ai për teknologjinë aktuale. Tani, me Webb, “Ju keni hapur një dritare të madhe, ju mund të shihni të gjitha detajet e vogla.”