Teleskopi Webb mund të ketë gjetur galaktikën që ekzistonte 13.5 miliardë vjet më parë

Vetëm një javë pasi imazhet e tij të para iu shfaqën botës, teleskopi hapësinor James Webb mund të ketë gjetur një galaktikë që ekzistonte 13.5 miliardë vjet më parë.

Shkencëtari që analizoi të dhënat tha të mërkurën se galaktika e zbuluar, e njohur si GLASS-z13, daton 300 milionë vjet pas Big Bengut, rreth 100 milionë vjet më herët se çdo gjë e identifikuar më parë, tha për AFP Rohan Naidu nga Qendra e Harvardit për Astrofizikë. .

“Ne po shikojmë potencialisht dritën më të largët të yjeve që dikush ka parë ndonjëherë,” tha ai.

Sa më të largëta të jenë objektet prej nesh, aq më shumë duhet që drita e tyre të arrijë tek ne, dhe kështu të shikosh përsëri në universin e largët do të thotë të shohësh në të kaluarën e thellë.

Megjithëse GLASS-z13 ekzistonte në epokën më të hershme të universit, mosha e saktë e tij mbetet e panjohur pasi mund të ishte formuar në çdo kohë brenda 300 milionë viteve të para.

GLASS-z13 u vu re në të ashtuquajturat të dhëna “lirimi i hershëm” nga imazheri kryesor infra të kuqe i observatorit orbital, i quajtur NIRcam — por zbulimi nuk u zbulua në grupin e parë të imazheve të publikuar nga NASA javën e kaluar.

Kur përkthehet nga infra e kuqe në spektrin e dukshëm, galaktika shfaqet si një njollë e kuqe me të bardhë në qendër të saj, si pjesë e një imazhi më të gjerë të kozmosit të largët të quajtur “fushë e thellë”.

Naidu dhe kolegët, një ekip prej 25 astronomësh nga e gjithë bota, i kanë dorëzuar gjetjet e tyre në një revistë shkencore.

Tani për tani, hulumtimi është postuar në një server “preprint”, kështu që vjen me paralajmërimin se ai ende nuk është rishikuar nga kolegët – por tashmë ka bërë bujë në komunitetin global të astronomisë.

“Të dhënat e astronomisë tashmë po shemben, dhe të tjerat janë të lëkundura,” shkroi në Twitter kryeshkencëtari i NASA-s, Thomas Zurbuchen.

“Po, unë prirem të brohoras vetëm pasi shkenca të japë një rishikim të qartë nga kolegët. Por, kjo duket shumë premtuese,” shtoi ai.

Naidu tha se një ekip tjetër astronomësh i udhëhequr nga Marco Castellano që ka punuar në të njëjtat të dhëna ka arritur në përfundime të ngjashme, “kështu që na jep besim”.

Një nga premtimet e mëdha të Webb-it është aftësia e tij për të gjetur galaktikat më të hershme që u formuan pas Big Bengut, 13.8 miliardë vjet më parë.

Për shkak se këto janë kaq larg nga Toka, në kohën kur drita e tyre arrin tek ne, ajo është shtrirë nga zgjerimi i universit dhe është zhvendosur në rajonin infra të kuqe të spektrit të dritës, të cilin Webb është i pajisur për ta zbuluar me një qartësi të paparë.

Naidu dhe kolegët kërkuan nëpër këto të dhëna infra të kuqe të universit të largët, duke kërkuar për një nënshkrim tregues të galaktikave jashtëzakonisht të largëta.

Nën një prag të veçantë të gjatësisë së valës infra të kuqe, të gjitha fotonet — paketat e energjisë — absorbohen nga hidrogjeni neutral i universit që shtrihet midis objektit dhe vëzhguesit.

Duke përdorur të dhënat e mbledhura përmes filtrave të ndryshëm infra të kuqe të drejtuar në të njëjtin rajon të hapësirës, ​​ata ishin në gjendje të zbulonin se ku ndodhën këto rënie në fotone, nga të cilat ata konkluduan praninë e këtyre galaktikave më të largëta.

“Ne kërkuam të gjitha të dhënat e hershme për galaktikat me këtë nënshkrim shumë të mrekullueshëm, dhe këto ishin dy sistemet që kishin nënshkrimin më bindës,” tha Naidu.

Njëra prej tyre është GLASS-z13, ndërsa tjetra, jo aq e lashtë, është GLASS-z11.

“Ka prova të forta, por ka ende punë për të bërë,” tha Naidu.

Në veçanti, ekipi dëshiron t’u kërkojë menaxherëve të Webb-it kohë të teleskopit për të kryer spektroskopinë – një analizë e dritës që zbulon vetitë e detajuara – për të matur distancën e saktë të saj.

“Për momentin, supozimi ynë për distancën bazohet në atë që ne nuk shohim — do të ishte mirë të kishim një përgjigje për atë që shohim,” tha Naidu.

Tashmë, megjithatë, ekipi ka zbuluar prona befasuese.

Për shembull, galaktika është masa e një miliard Diejsh, që është “potencialisht shumë befasuese, dhe kjo është diçka që ne nuk e kuptojmë vërtet” duke pasur parasysh se sa shpejt pas Big Bengut u formua, tha Naidu.

I nisur dhjetorin e kaluar dhe plotësisht funksional që nga java e kaluar, Webb është teleskopi hapësinor më i fuqishëm i ndërtuar ndonjëherë, me astronomët të sigurt se do të lajmërojë një epokë të re zbulimesh.