Teleskopi Webb kap imazhe që ‘të lënë pa frymë’ të Mjegullnajës Orion

Muri i gazit dhe pluhurit të dendur i ngjan një krijese masive me krahë, maja e saj e ndezur e ndezur nga një yll i ndritshëm ndërsa fluturon nëpër filamente kozmike.

Një ekip ndërkombëtar hulumtues zbuloi të hënën imazhet e para të Mjegullnajës Orion të kapura me teleskopin hapësinor James Webb , duke i lënë astronomët “të befasuar”.

Çerdhja e yjeve ndodhet në yjësinë Orion , 1350 vite dritë larg nga Toka , në një mjedis të ngjashëm në të cilin sistemi ynë diellor lindi më shumë se 4.5 miliardë vjet më parë.

Astronomët janë të interesuar në rajon për të kuptuar më mirë se çfarë ndodhi gjatë miliona viteve të para të evolucionit tonë planetar.

Imazhet janë marrë si pjesë e programit Early Release Science dhe kanë përfshirë më shumë se 100 shkencëtarë në 18 vende, me institucione duke përfshirë Qendrën Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore (CNRS), Universitetin Perëndimor në Kanada dhe Universitetin e Miçiganit.

“Ne jemi të mahnitur nga imazhet befasuese të Mjegullnajës Orion,” tha në një deklaratë astrofizikani i Universitetit Perëndimor Els Peeters.

“Këto vëzhgime të reja na lejojnë të kuptojmë më mirë se si yjet masive transformojnë renë e gazit dhe pluhurit në të cilën ata lindin,” shtoi ajo.

Mjegullnajat errësohen nga sasi të mëdha pluhuri që e bënë të pamundur vëzhgimin me teleskopë të dritës së dukshme, siç është teleskopi Hapësinor Hubble, paraardhësi i Webb.

Webb megjithatë vepron kryesisht në spektrin infra të kuqe, duke depërtuar në pluhur.

Kjo zbuloi struktura të shumta spektakolare, deri në shkallën e 40 njësive astronomike, ose madhësisë së sistemit tonë diellor.

Këto përfshijnë fije të dendura të materies, të cilat mund të lindin gjenerata të reja yjesh, si dhe formimin e sistemeve yjore që përbëhen nga një proto-yll qendror i rrethuar nga një disk pluhuri dhe gazi, në të cilin formohen planetët.

“Shpresojmë të kuptojmë të gjithë ciklin e lindjes së yjeve,” tha Edwin Bergin, kryetar i astronomisë në Universitetin e Miçiganit dhe një anëtar i ekipit kërkimor ndërkombëtar.

“Në këtë imazh ne po shohim këtë cikël ku gjenerata e parë e yjeve në thelb rrezaton materialin për gjeneratën e ardhshme. Strukturat e pabesueshme që vëzhgojmë do të detajojnë se si ndodh cikli i reagimit të lindjes së yjeve në galaktikën tonë dhe më gjerë.”

Webb është teleskopi hapësinor më i fuqishëm i ndërtuar ndonjëherë, me një pasqyrë parësore me përmasa 6.5 metra (më shumë se 21 këmbë) që përbëhet nga 18 segmente gjashtëkëndore, të veshura me ar, si dhe një mbrojtje dielli me pesë shtresa në madhësinë e një fushë tenisi. .