Të zemëruar gjatë gjithë kohës? Problemi juaj mund të jetë depresioni jo një botë e egër

Bota moderne, siç jam e sigurt që keni vënë re, na prezanton me shumë paaftësi dhe bezdi, kështu që është e natyrshme të dyshoni se, nëse shpesh jeni të zemëruar këto ditë, kjo është për shkak se ju duhet të merreni me kaq shumë kërma.

Por kini kujdes, një pjesë e vogël e psikiatërve paralajmërojnë në një artikull interesant të kohëve të fundit NPR, zemërimi i vazhdueshëm shpesh thotë më shumë për gjendjen tuaj të mendjes sesa për gjendjen e botës përreth jush. Dhe mesazhi i nervozizmit tuaj që përpiqet t’ju dërgojë nuk është i mirë.

Shenja e fshehtë e depresionit?
Fotografoni një person me depresion serioz. A e imagjinonit dikë me humor të ulët dhe energji më të vogël që luftonte të dilte nga shtrati? Ky është imazhi i popullarizuar i njerëzve që luftojnë me depresionin, por sipas shkrimtarit ekspertë Nell Greenfieldboyce flet, kjo është vetëm një mënyrë që depresioni mund të manifestohet. Mund të duket gjithashtu sikur vazhdimisht të tërhiqeni nga miqtë, familja ose bashkëpuntorët tuaj.

Zemërimi jashtë kontrollit njihet si një shenjë depresioni tek fëmijët, Maurizio Fava, psikiatër dhe profesor në Shkollën Mjekësore Harvard, tregon për Greenfieldboyce. Por nuk kuptohet aq shpesh si një simptomë e së njëjtës gjendje tek të rriturit. Ky është një gabim, sipas mendimit të tij.

“Pse dikush që ndodh të irritohet dhe zemërohet kur depresionohet si adoleshent papritmas do të ndalonte së zemëruari në moshën 18 vjeç?” ai pyet.

“Irritueshmëria nuk është aq më pak e shpeshtë sesa trishtimi dhe ankthi tek pacientët që janë duke paraqitur për trajtim psikiatrik”, pajtohet psikiatri i Universitetit Brown Dr. Mark Zuckerman.

Ky konfuzion në lidhje me simptomat rezulton jo vetëm në gabime të diagnostikuara nga klinika më pak të informuar. Ajo gjithashtu ndalon disa njerëz që mund të përfitojnë nga trajtimi për depresionin nga marrja e ndihmës pasi që nuk i njohin shkallët e zemërimit të tyre janë të rrënjosura në çështjet e tyre psikologjike. Kjo është veçanërisht e rëndësishme të vihet në dukje për sipërmarrësit të cilët, siç ka raportuar më parë Inc.com, janë veçanërisht të rrezikuar nga depresioni dhe mund të kenë një lloj personaliteti të përfituar që mund të maskojë simptomat tradicionale.

Artikulli i Greenfieldboyce është i mbushur me më shumë detaje mbi hulumtimet përkatëse, si dhe histori personale nga pacientët. Nëse kjo është një çështje që prek jetën tuaj, ia vlen ta lexoni të plotë. Nëse dyshoni se zemërimi juaj mund të jetë më shumë për ndjenjat tuaja sesa bota që ju rrethon, mos u turpëroni kur kërkoni ndihmë.

Zemërimi nuk është gjithmonë atje. Shpesh është këtu.
Këtu edhe pse duhet të theksohet një pikë më e madhe. Shumica prej nesh e kuptojnë zemërimin si situatë, diçka që ne bëjmë si përgjigje ndaj diçka të bezdisshme ose mosrespektimi atje. Por shpërthimet emocionale, përfshirë të qenit më të shpejtë në zemërim se zakonisht, mund të jenë gjithashtu një shenjë e privimit kronik të gjumit ose djegies katastrofike të afërt.

Zemërimi i vazhdueshëm, me fjalë të tjera, është shpesh (megjithëse me siguri jo gjithmonë – shumë gjëra janë vërtet shqetësuese) për atë që po ndodh brenda kokës tuaj dhe se çfarë po ndodh në botën përreth jush. Para se të vendoseni shumë të qetë në zhgënjimin dhe mospëlqimin tuaj ndaj të tjerëve, kaloni kohë në shpirt duke kërkuar që të jeni i sigurt se çështja nuk është psikologjia juaj, sesa sjellja e tyre e keqe.