Sunak shkarkon nga posti Suella Braverman

Rishi Sunak shkarkoi sekretaren e tij të brendshme, Suella Braverman, të hënën pas një debati të ashpër mbi policimin e një marshimi pro-palestinez në rrugët e Londrës.

Braverman botoi një artikull shpërthyes në Times javën e kaluar duke akuzuar policinë se i trajton protestuesit pro-palestinezë në mënyrë më të favorshme se sa nacionalistët dhe e djathta ekstreme. Artikulli nuk u nënshkrua nga ekipi i Sunak në Downing Street Nr.10.

Një zyrtar numër 10 tha: “Rishi Sunak i ka kërkuar Suella Braverman të largohet nga qeveria dhe ajo ka pranuar.”

Braverman është një figurë popullore në të djathtën e partisë qeverisëse Konservatore dhe pritet të kandidojë për lider nëse konservatorët, të cilët kanë mbetur prapa në sondazhe, pësojnë një humbje nën Sunak në zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme. Largimi i saj do të thotë që Sunak tani do të duhet të zgjedhë një ministër të ri të lartë të brendshëm dhe të riorganizojë kabinetin e tij.

Shkarkimi dramatik i Braverman vjen pas skenave të dhunshme në Londër të shtunën.

Kundërprotestuesit e ekstremit të djathtë që zotoheshin se do të mbronin memorialet e luftës nga demonstrimi pro-palestinez u përleshën me policinë, ndërsa disa nga ata që u larguan nga demonstrata kryesore u sollën gjithashtu “në një mënyrë frikësuese”, sipas një deklarate nga Policia Metropolitane. Met tha të dielën mbrëma se 145 persona ishin arrestuar në lidhje me demonstrimin deri më tani – me “shumicën dërrmuese” kundër protestuesve.

Pas demonstratës, Policia Metropolitane tha në një deklaratë se “një javë debati intensiv për protestën dhe policimin” kishte ndihmuar në “rritje të tensioneve në komunitet” – e parë si një referencë e mbuluar ndaj kritikave të Braverman ndaj forcës.

Policia britanike është operativisht e pavarur nga qeveria dhe Partia Laburiste e opozitës kishte akuzuar Braverman-in – përmbledhja e së cilës përfshinte ligjin dhe rendin – për “poshtërimin” e zyrës së saj duke u dukur se vinte në dyshim gjykimin e oficerëve të lartë.