Suedia, e cila kurrë nuk u izolua, sheh se rastet e COVID-19 bien, teksa pjesa tjetër e Evropës vuan

Mes frikës për një valë të dytë të mundshme të koronavirusit në të gjithë Evropën, rastet me infeksione të reja në Suedi, ku nuk u zbatuan masat e bllokimit të plotë, kryesisht kanë rënë, që nga fundi i Qershorit.

Numri i rasteve të reja për 100,000 njerëz në Suedi të raportuara gjatë 14 ditëve të fundit që nga 29 korriku, rane me 54 përqind nga shifra e raportuar gjatë 14 ditëve më parë, sipas raportit të fundit të Mërkurën nga Organizata Botërore e Shëndetit (WHO).

Ndërkohë, pjesë të tjera të Evropës kanë raportuar goditje të mëdha në raste të reja gjatë së njëjtës periudhë, përfshirë Spanjën, Francën, Gjermaninë, Belgjikën dhe Hollandën, të cilat kanë parë rritje midis 40 dhe 200 përqind gjatë muajit të fundit, sipas raportit të fundit të WHO të mërkurën.

Mesatarja shtatë-ditore e rasteve të reja të përditshme të Suedisë ka rënë në mënyrë të vazhdueshme që nga 29 qershori. Numri i rasteve të saj ditore ka qenë kryesisht duke u zvogëluar që nga 24 qershori, kur raportoi 1,803 infeksione të reja.

Mesatarja e shtatë ditëve në rradhët e vdekjeve të reja të përditshme në Suedi gjithashtu është në rënie që nga rreth 15 Prill, kur raportoi një numër rekord ditor të vdekjeve prej 115. Mesataret e fundit të shtatë ditëve në vend për rastet e reja të përditshme dhe vdekjet e reja të reja qëndrojnë nga 154 dhe 2 vdekje ne ditë.

Sidoqoftë, vendi skandinav renditet i teti në mesin e vendeve me numrin më të madh të vdekjeve të COVID-19 për 100,000 njerëz. Ai tejkalon Sh.B.A dhe Brazili, të cilët janë kombet e parë dhe të dytë në botë me goditje më të dobët për sa i përket çështjeve totale, sipas Universitetit Johns Hopkins.

Javën e kaluar Anders Tegnell, shefi epidemiolog në agjencinë e shëndetit publik të Suedisë, i cili ka drejtuar përgjigjen e vendit COVID-19, tha se strategjia e diskutueshme kundër bllokimit të vendit ka qenë një sukses “në një masë të madhe”, në një intervistë për UnHerd.

Ndërsa asnjë bllokim zyrtar nuk u urdhërua kurrë, Tegnell vuri në dukje: “Ne kemi ulur lëvizjen në shoqëri mjaft shumë. Ne kemi krahasuar se sa udhëtojmë në vendet skandinave, dhe ulja e udhëtimit është e njëjtë në Suedi si në vendet fqinje. Në shumë mënyra, masat vullnetare që vendosëm në Suedi kanë qenë po aq efektive sa edhe bllokimet e plota në vendet e tjera.

“Tani ne po shohim raste të rënies së shpejtë, ne kemi pasur vazhdimisht kujdes shëndetësor që ka punuar, ka pasur shtretër falas në çdo kohë të caktuar, asnjëherë asnjë mbushje në spitale.

“Dështimi [i strategjisë] natyrisht ka qenë numri i vdekjeve … që ka qenë shumë i lidhur me objektet e kujdesit afatgjatë në Suedi. Tani që është përmirësuar, ne shohim shumë më pak raste në ato ambiente,” tha Tegnell .

Kur u pyetën nëse një bllokim në Suedi mund të kishte ndryshuar në ndikimin e shpërthimit, Tegnell i tha UnHerd: “Do të kishte bërë ndoshta ndonjë ndryshim, ne nuk e dimë … ne gjithashtu duhet të shohim se cilat janë efektet negative të bllokimeve, dhe kjo nuk është bërë shumë deri më tani “.

Grafiku më poshtë, i siguruar nga Statista, ilustron numrin e rasteve të reja COVID-19 në shtetet e SH.B.A.-së dhe Bashkimin Evropian.

Rastet e reja COVID-19 në Sh.B.A kundër BE-së

Numri mesatar i rasteve të reja COVID-19 në Sh.B.A dhe Bashkimin Evropian.

Statista

Suedia ka raportuar gati 79.800 raste të konfirmuara, që nga e enjtja, sipas Universitetit Johns Hopkins. Muajin e kaluar, Suedia ishte vendi i dytë më i infektuar për frymë në botë.

Në vend të një bllokimi, Suedia synonte të zhvillonte “imunitetin e tufës”, duke shpresuar se një numër i shtuar i njerëzve të ekspozuar ndaj virusit do të ndihmojë për të parandaluar një valë të dytë të infeksioneve.

Disa akademikë, si dhe mësues dhe prindër në Suedi kanë folur më parë kundër strategjisë së bllokimit të vendit dhe rreziqeve të vendosura për shëndetin e fëmijëve, midis çështjeve të tjera.

Që nga e enjtja, ka gati 1.8 milion (1,704,897) raste të konfirmuara të raportuara në Bashkimin Evropian / Zonën Ekonomike Evropiane dhe Sh.B.A., sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Më shumë se 17 milion njerëz globalisht janë infektuar që kur virusi u raportua për herë të parë në Wuhan, Kinë, duke përfshirë mbi 4.4 milion në SH.B.A. Mbi 9.9 milion globalisht raportohet se janë shëruar nga infeksioni, ndërsa mbi 667.600 kanë vdekur, që nga e enjtja, sipas shifrat e fundit nga Universiteti Johns Hopkins.

Grafiku më poshtë, i siguruar nga Statista, ilustron shtetet amerikane me më shumë se 100 raste COVID-19 për 100,000 njerëz në javën e kaluar.