Stuhia tropikale Ian vonon përpjekjen e NASA-s për lëshimin e raketës Artemis 1 Moon

NASA ka shtyrë për herë të tretë lëshimin e raketës Artemis 1 Moon për shkak të kërcënimit të një stuhie tropikale që mund të shndërrohet në një uragan.

Agjencia hapësinore synonte 27 shtatorin për t’u ngritur, por kushtet e motit nuk janë më të përshtatshme, me stuhinë tropikale Ian që parashikohet t’i afrohet Floridës në fillim të javës së ardhshme.

Nisja e Sistemit të Nisjes në Hapësirë ​​dhe anijes Orion u vonua më parë dy herë për shkak të problemeve teknike.

Nasa tha se po shqyrtonte kthimin e raketës përsëri në vendin e montimit, megjithëse nuk është marrë asnjë vendim në këtë fazë.

“Agjencia po merr një qasje hap pas hapi në procesin e saj të vendimmarrjes për të lejuar agjencinë të mbrojë punonjësit e saj duke plotësuar një listë të sigurt në kohë që ata të adresojnë nevojat e familjeve të tyre, duke mbrojtur gjithashtu mundësinë për të vazhduar përpara me një tjetër mundësi lëshimi në dritaren aktuale nëse parashikimet e motit përmirësohen, “tha agjencia hapësinore.

Nëse kthimi mbrapa shkon përpara, atëherë transporti i raketës do të fillonte vonë natën e së dielës ose herët në mëngjesin e së hënës.

Kjo mund ta shtyjë nisjen pas disa javësh.

Sistemi i nisjes hapësinore, me anijen kozmike Orion në krye të tij, ka qenë në një platformë lëshimi në Qendrën Hapësinore Kennedy në Florida që nga 16 gushti.

Nasa po përpiqet ta lëshojë atë si pjesë e Artemis 1, një fluturim provë pa ekuipazh rreth Hënës që do të testonte performancën e raketës dhe anijes kozmike.

Kjo do t’i hapte rrugën programit Artemis, i cili synon të ndërtojë një prani të qëndrueshme njerëzore në Hënë.

Forca Hapësinore e SHBA-së ka ndjekur gjithashtu kushtet e motit në platformën e lëshimit.

Në një deklaratë më 23 shtator, Forca Hapësinore tha se aktiviteti i dushit do të afrohet më shumë me portin kozmik të dielën.

“Të dielën, kufiri do të shtyhet drejt veriut përpara një sistemi tropikal të mundshëm forcues në Karaibe perëndimore, duke zhvendosur gradualisht aktivitetin e dushit më afër portit hapësinor,” tha ai.

“Lagështia e thellë tropikale do të derdhet në portin kozmik të martën, me një mbulesë reje të përhapur dhe shira të shpërndara të mundshme gjatë dritares së nisjes.

“Si rezultat, shqetësimet tona kryesore do të jenë rregulli i reve kumulus, rregulli i fushave elektrike sipërfaqësore dhe fluturimi përmes kufizimit të reshjeve.”

Një raketë nuk mund të lëshohet kur këto shqetësime janë të pranishme, pasi mund të dëmtojë raketën dhe të vë në pikëpyetje sigurinë publike.