Studimi: Punonjësit në mbarë botën pëlqejnë të punojnë nga shtëpia

Punëtorët në mbarë botën po kalojnë orë të tëra nga shtëpia në numra që nuk janë parë më parë – dhe në fakt do të donin ta bënin këtë pak më shumë se sa janë, sipas rezultateve të një studimi të ri jashtë Gjermanisë .

Sipas një sondazhi të publikuar nga Instituti gjerman për Kërkime Ekonomike Ifo, punonjësit punonin nga shtëpia mesatarisht 1.5 ditë në javë, në të gjitha industritë dhe punëtorët në 27 vendet e anketuara.

Gjermania është pak më poshtë mesatares, me 1.4 ditë punë nga shtëpia në javë pasi vendi e gjen veten dy vjet e gjysmë në pandeminë e koronavirusit . Në Francë është 1.3 ditë, në Shtetet e Bashkuara 1.6 dhe në Japoni 1.1, sipas Ifo.

“Kurrë më parë asnjë ngjarje [pandemia e koronavirusit] nuk e ka kthyer jetën e punës kaq gjithëpërfshirëse në një kohë kaq të shkurtër,” komentoi studiuesi dhe bashkëautori i Ifo Mathias Dolls.

Shkencëtari gjerman punoi me kolegë nga pesë institucione të tjera kërkimore në SHBA, Britani dhe Meksikë, duke përfshirë universitetet Stanford dhe Princeton.

Rezultatet janë vlera mesatare, pasi në disa industri të punosh nga shtëpia nuk është fare e mundur, tha Dolls sipas kërkesës.

Sondazhet u kryen nga instituti britanik i kërkimit të tregut Respondi. Rezultatet bazohen – pas rregullimit – në një total prej rreth 36,000 përgjigjesh; sondazhi u krye në dy raunde në verën e vitit 2021 dhe në janar/shkurt të këtij viti.