Studimi fundit/ Gratë që vaksinohen kundër COVID-19 gjatë dhënies së gjirit, kalojnë antitrupa tek fëmijët e tyre përmes qumështit të gjirit

Gratë që vaksinohen kundër COVID-19 gjatë dhënies së gjirit kalojnë antitrupa tek fëmijët e tyre përmes qumështit të tyre, zbuluan studiuesit.

Ndikimi ishte më i madh për nënat që ushqehen me gji përtej 23 muajve, sipas “Antitrupave SARS-CoV-2 në Qumështin e Gjirit pas Vaksinimit”.

“Imuniteti nga ushqyerja me gji dhe ndikimi i tij i mundshëm në mbrojtjen e foshnjave nga infeksioni SARS-CoV-2 është një shpresë për vajzat dhe djemtë që ushqejnë me gji, për të cilët perspektiva e vaksinimit në këtë pandemi është ende shumë larg,” shkruan autorët.

Qumështi i gjirit ka qenë prej kohësh i njohur për mbrojtjen e foshnjave kundër infeksioneve të shumta. Për shkak se antitrupat janë gjetur në qumështin e gjirit të grave që janë vaksinuar kundër gripit dhe kollës kur ishin shtatzënë, studiuesit synuan të shihnin nëse e njëjta gjë do të ishte e vërtetë për ato të vaksinuara kundër COVID-19 gjatë ushqyerjes me gji. Vaksinat COVID-19 krijojnë një përgjigje imune ndaj proteinës së thumbit SARS-CoV-2.

Studiuesit studiuan 98 gra në Spanjë që nuk ishin infektuar kurrë me SARS-CoV-2 dhe ushqyheshin me gji në kohën kur morën një vaksinë mRNA COVID-19. Ata e krahasuan grupin me 24 gra që ushqejnë fëmijën me gji që nuk ishin vaksinuar.

Katërmbëdhjetë ditë pas dozës së dytë të vaksinës, ata analizuan mostrat e gjakut dhe qumështit, duke kërkuar imunoglobulinat (Ig) llojet A, G dhe M kundër SARS-CoV-2.

Të gjitha gratë e vaksinuara kishin antitrupa IgG të lidhjes së receptorit të proteinave SARS-CoV-2 në gjakun e tyre, dhe përqendrimi mesatar ishte rreth 3,380 njësi të antitrupave lidhës (BAU)/ml. Titrat e antitrupave neutralizues u përcaktuan si më të mëdhenj se 560.9 BAU/ml.

Rreth 22.5% e grave të vaksinuara kishin IgM në serumin e tyre. Grupi i kontrollit ishte negativ për të dy llojet e antitrupave.

Të gjithë mostrat e qumështit ishin pozitive për antitrupat IgG me një mesatare prej 12 BAU/ml. Kjo ishte më e ulët se serumi i grave të vaksinuara, por më i lartë se grupi i kontrollit.

Rreth 89% e mostrave të qumështit kishin antitrupa anti-SARS-CoV-2 të proteinave IgA. Përqendrimet e IgG dhe IgA ishin më të larta tek nënat që ushqeheshin me gji përtej 23 muajve në krahasim me ato që ushqeheshin me gji më pak se kaq. Autorët gjithashtu zbuluan se gratë me nivele më të larta të IgG në gjak kishin nivele më të larta të IgG në qumështin e tyre të gjirit.

Gjetjet nga qumështi “sugjerojnë mekanizma që përshtaten me zhvillimin imunitar të foshnjës me të cilat nënat fillimisht mbrojnë foshnjën përmes IgM të bollshme (sekretore) dhe (sekretore) në qumështin e tyre kalimtar dhe më pas kontribuojnë në zhvillimin e imunitetit adaptues të foshnjës me antitrupa IgG në qumështin e tyre të pjekur, “shkruan autorët.

Rekomandime nga zyrtarët shëndetësorë

Drejtoresha e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve Rochelle P. Walensky, MD, M.P.H., kohët e fundit tha se ajo rekomandon gratë që janë shtatzënë, duke menduar të mbeten shtatzënë ose të ushqehen me gji të vaksinohen kundër COVID-19. Një studim i fundit nuk gjeti asnjë rrezik të shtuar të abortit. Një studim tjetër i sistemeve të monitorimit të sigurisë së vaksinave nuk gjeti shqetësime për gratë shtatzëna ose foshnjat e tyre.

“Rritja e qarkullimit të variantit delta shumë ngjitës, marrja e përgjithshme e ulët e vaksinës tek njerëzit shtatzëna dhe rritja e rrezikut të sëmundjeve të rënda dhe komplikimeve të shtatzënisë që lidhen me infeksionin COVID-19 tek gratë shtatzëna e bëjnë vaksinimin për këtë popullsi më urgjente se kurrë,” tha Dr. Tha Walensky./ Përktheu Apel.Media