Studimi: Fëmijët si përhapës të COVID-19 dhe varianteve të reja

Duke studiuar 110 fëmijë të cilët rezultuan pozitivë për COVID-19 në Spitalin e Përgjithshëm të Masaçusets (MGH) ose klinikat e kujdesit urgjent, studiuesit konfirmuan gjetjet se foshnjat, fëmijët dhe adoleshentët janë njësoj të aftë të mbajnë nivele të larta të virusit, duke përsëritur SARS-CoV-2 në sekrecionet e tyre të frymëmarrjes.

Hulumtuesit në MGH më pas treguan se këto nivele të larta të virusit korrespondojnë me virusin e gjallë, infektiv dhe se nivelet janë më të larta në fillim të sëmundjes në të dyja fëmijët simptomatikë dhe asimptomatikë . Ata nuk gjetën asnjë lidhje midis moshës së fëmijëve dhe sasisë së ngarkesës së tyre virale.

Gjithashtu zbuluan se ngarkesa virale nuk kishte asnjë lidhje me ashpërsinë e sëmundjes tek vetë fëmijët, por shqetësimet mbeten për ata dhe ata përreth tyre: “Fëmijët mund të mbajnë virusin dhe të infektojnë njerëzit e tjerë,” thotë Yonker.

Studentët dhe mësuesit janë kthyer në klasa, por mbeten shumë pyetje në lidhje me ndikimin e pandemisë COVID-19 te fëmijët. Shumica e fëmijëve janë asimptomatikë ose vetëm pak simptomatikë kur zhvillojnë COVID-19, duke dhënë idenë e gabuar se fëmijët janë më pak infektues. Studimi i veçorive virologjike të SARS-CoV-2 tek fëmijët me COVID-19 dhe si ndryshon infeksioni SARS-CoV-2 midis fëmijëve dhe të rriturve, është një komponent thelbësor për krijimin e politikave efektive të shëndetit publik, jo vetëm për të siguruar sigurinë brenda shkollës por edhe për kontrollin e pandemisë, thotë Yonker.

Ndërsa variantet e COVID-19 vazhdojnë të shfaqen, fëmijët e infektuar janë “rezervuarë” të mundshëm për evolucionin e varianteve të reja, si dhe përhapës të mundshëm të varianteve aktuale, thotë ajo. “Fëmijët me COVID-19, edhe nëse janë asimptomatikë, janë infektues dhe mund të kenë variante SARS-CoV-2. Variantet mund të ndikojnë potencialisht si në ashpërsinë e sëmundjes ashtu edhe në efikasitetin e vaksinave, siç po shohim me variantin Delta . Kur ne kultivuar virusin e gjallë, ne gjetëm një larmi të madhe variantesh gjenetike, “shton Yonker. “Variantet e reja kanë potencialin të jenë më ngjitës dhe gjithashtu t’i bëjnë fëmijët më të sëmurë.”

Yonker thekson se gjetjet e grupit përforcojnë rëndësinë e maskimit për fëmijët: “Implikimet e këtij studimi tregojnë se maskimi dhe masat e tjera të shëndetit publik janë të nevojshme për të gjithë – fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit – për të na nxjerrë nga kjo pandemi.