Studimi: Efektiviteti i vaksinës Pfizer/BioNTech kundër COVID-19 bie pas 6 muajsh

Efektiviteti i vaksinës Pfizer/BioNTech në parandalimin e infeksionit nga koronavirusi ra në 47% nga 88% gjashtë muaj pas dozës së dytë, sipas të dhënave të publikuara të hënën se shëndeti amerikan agjencitë që merren parasysh kur vendosin për nevojën për të shtëna përforcuese.

Të dhënat, të cilat u botuan në revistën mjekësore Lancet , ishin publikuar më parë në gusht para shqyrtimit nga kolegët.

Analiza tregoi se efektiviteti i vaksinës në parandalimin e shtrimit në spital dhe vdekjes mbeti i lartë në 90% për të paktën gjashtë muaj, madje edhe kundër variantit shumë ngjitës Delta të koronavirusit.

Të dhënat sugjerojnë që rënia është për shkak të dobësimit të efikasitetit, sesa varianteve më ngjitëse, thanë studiuesit.

Hulumtuesit nga Pfizer dhe Kaiser Permanente studiuan të dhënat elektronike të shëndetit të afërsisht 3.4 milion njerëzve që ishin anëtarë të Kaiser Permanente Southern California midis Dhjetorit 2020 – kur vaksina u shfaq për herë të parë – dhe Gusht 2021.

“Analiza jonë specifike për variantet tregon qartë se vaksina (Pfizer/BioNTech) është efektive kundër të gjitha varianteve aktuale shqetësuese, përfshirë Delta,” tha Luis Jodar, nënkryetar i lartë dhe zyrtar kryesor mjekësor në vaksinat Pfizer.

Një kufizim i mundshëm i studimit ishte mungesa e të dhënave për respektimin e udhëzimeve dhe profesioneve të maskimit në popullatën në studim, të cilat mund të kenë ndikuar në frekuencën e testimit dhe gjasat e ekspozimit ndaj virusit.

Efektiviteti i vaksinës kundër variantit Delta ishte 93% pas muajit të parë, duke rënë në 53% pas katër muajsh. Kundër varianteve të tjera të koronavirusit, efikasiteti ra në 67% nga 97%.

“Për ne, kjo sugjeron që Delta nuk është një variant shpëtimi që po i shmanget plotësisht mbrojtjes nga vaksina,” tha udhëheqësja e studimit Sara Tartof me Departamentin e Kërkimit dhe Vlerësimit të Kaiser Permanente në Kaliforninë Jugore.

“Nëse do të ishte, me siguri nuk do të kishim parë mbrojtje të lartë pas vaksinimit, sepse vaksinimi nuk do të funksiononte në atë rast. Do të fillonte ulët dhe do të qëndronte i ulët.”

Testimi për variantet ka më shumë të ngjarë të dështojë në individët e vaksinuar, gjë që mund të çojë në mbivlerësim të efektivitetit specifik të varianteve në studim, paralajmëruan autorët.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka autorizuar përdorimin e një doze përforcuese të vaksinës Pfizer/BioNTech për të rriturit e moshuar dhe disa amerikanë në rrezik të lartë për t’u infektuar. Shkencëtarët kanë bërë thirrje për më shumë të dhëna nëse përforcuesit duhet të rekomandohen për të gjithë.