Studim: Ata që pijnë çaj rregullisht kanë tru më të shëndetshëm

Studiues të Univeristetit Kombëtar të Singaporit tregojnë rezultatet e studimeve të tyre në lidhje me ndikimin pozitiv të çajit në strukturën e trurit tonë. “Rezultatet tona ofrojnë provat e par...
Studim: Ata që pijnë çaj rregullisht kanë tru më të shëndetshëm
Foto: Studim: Ata që pijnë çaj rregullisht kanë tru më të shëndetshëm

Studiues të Univeristetit Kombëtar të Singaporit tregojnë rezultatet e studimeve të tyre në lidhje me ndikimin pozitiv të çajit në strukturën e trurit tonë.

“Rezultatet tona ofrojnë provat e para të kontributit pozitiv të pirjes së çajit në strukturën e trurit, dhe sugjerojnë që pirja e çajit rregullisht ka një efekt mbrojtës kundër rënies së organizatës në tru të lidhur me moshën,” shpjegon Feng Lei, profesor ndihmës në departamentin e mjekësisë psikologjike në Shkolla e Mjekësisë Yong Loo Lin në Universitetin Kombëtar të Singaporit.

Ekipi i hulumtimit mori në studim 36 të rritur të moshës 60 vjeç e lart, dhe mblodhi të dhëna për shëndetin, stilin e jetës dhe mirëqenien e tyre psikologjike. Pjesëmarrësit e moshuar gjithashtu iu është nënshtruar testeve neuropsikologjike dhe imazhit të rezonancës magnetike (MRI). Studiuesit kryen studimin nga 2015 deri në 2018.

Pas analizimit të rezultateve të pjesëmarrësve dhe imazheve, ekipi i hulumtimit zbuloi se individë që konsumonin çaj jeshil, çaj të gjatë ose çaj të zi të paktën katër herë në javë për rreth 25 vjet kishin struktura të trurit që ishin të ndërlidhura në një mënyrë më efikase .

“Ne kemi treguar në studimet tona të mëparshme që pijet e çajit kishin funksion më të mirë njohës në krahasim me pijet jo-çaj. Rezultatet tona të tanishme në lidhje me rrjetin e trurit indirekt mbështesin gjetjet tona të mëparshme duke treguar se efektet pozitive të pirjes së rregullt të çajit janë rezultat i organizimit të përmirësuar të trurit të sjellë me parandalimin e ndërprerjes në lidhjet ndërregjionale, “thonë studiuesit.

Ndërsa performanca dhe organizimi i trurit janë të ndërlidhura ngushtë, nevojiten më shumë hulumtime për të kuptuar më mirë sesi funksionet si memorja dalin nga qarqet e trurit dhe ndërhyrjet e mundshme për të ruajtur më mirë njohjen gjatë procesit të plakjes. /old.apel.media