Stoltenberg: NATO të ‘bëjë atë që është e nevojshme’ për të siguruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt në Kosovë

NATO do të “bëjë atë që është e nevojshme” për të siguruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt në Kosovë , tha të hënën Sekretari i Përgjithshëm Jens Stoltenberg .

“Ne do të bëjmë atë që është e nevojshme për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit në Kosovë”, tha Stoltenberg në një konferencë të përbashkët për shtyp me Presidenten e Kosovës Vjosa Osmani në kryeqytetin Prishtinë.

Ai shprehu mbështetjen për dialogun e ndërmjetësuar nga BE-ja ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe përshëndeti propozimet e fundit për themelimin e asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë, duke thënë se “ky do të ishte një hap kyç drejt normalizimit të marrëdhënieve dhe drejt të qëndrueshme. paqe dhe prosperitet në rajon”.

Më herët, Stoltenberg vizitoi kampin Nothing Hill të NATO-s dhe u takua me komandantin gjeneralmajor Özkan Ulutaş dhe iu drejtua trupave.

Sipas një rezolute të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, NATO ka udhëhequr një mision paqeruajtës në Kosovë që nga viti 1999. Aktualisht, misioni ka afërsisht 4,500 trupa të kontribuar nga 27 aleatë dhe partnerë të NATO-s.

Türkiye mori komandën e Forcave të NATO-s në Kosovë (KFOR) më 9 tetor, me Ulutaş që mori zyrtarisht përgjegjësinë në një ceremoni në Prishtinë.

Midis 27 vendeve anëtare dhe partnerëve të NATO-s, Turqia ka kontigjentin e dytë më të madh në KFOR, duke kontribuar me 780 nga rreth 4,500 ushtarët e saj.

Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008 dhe u njoh nga shumë vende, përfshirë Turqinë. Por Beogradi nuk e ka njohur kurrë Kosovën dhe pretendon se ajo është ende pjesë e Serbisë.