SpaceX lëshon raketë për të rifurnizuar Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës

SpaceX lëshoi ​​raketën e saj Falcon 9 në orbitë ditën e djeshme për një mision të rëndësishëm në fluturimin e saj të 25-të, të njohur si CRS-25.

Raketa u nis nga Qendra Hapësinore Kennedy e NASA-s në Florida në orën 20:44 EDT me një anije robotike të furnizimit me Dragon që do të plotësojë nevojat e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor.

CRS-25 do të dorëzojë më shumë se 5,800 paund (2,630 kilogram) pajisje shkencore dhe furnizime të përditshme të jetesës në ISS, e cila do të mbështesë më shumë se tre duzina hetime kërkimore në vazhdim.

Ekuipazhi i ISS do të marrë gjithashtu një dërgesë shumë të mirëpritur të ushqimit të freskët.

“Ne po dërgojmë mollë, portokall, domate qershi, disa qepë, karrota bebe, hudhër, tahini, djathë dhe sallam të thatë,” tha zëvendës menaxherja e programit të ISS, Dana Weigel. “Pra, një përzierje e frutave të freskëta për ekuipazhin.”

Dragoi do të kalojë 36 orët e ardhshme duke arritur ISS në orbitë. Kapsula e ngarkesave është planifikuar të ankorohet me stacionin hapësinor rreth orës 11:20 të mëngjesit më 16 korrik.

Një nga eksperimentet kryesore të misionit është Hetimi i Burimit të Pluhurit Mineral të Sipërfaqes së Tokës (EMIT). Sipas NASA-s, pajisja do të përdoret për të matur përbërjen minerale të pluhurit në rajonet më të thata të planetit.

EMIT do të fokusohet në mënyrën se si pluhuri nga disa prej peizazheve të thata të Tokës bartet në erërat në të gjithë planetin dhe se si ai ndikon në sistemin e përgjithshëm klimatik në mënyra që shkencëtarët ende nuk i kuptojnë plotësisht.

Matja e mineraleve në këto mostra do t’i ndihmojë studiuesit të kuptojnë më mirë përbërjen dhe rolin e tyre në klimën globale, të tilla si parashikimet e modelit të motit, rendimentet e përmirësuara të të korrave dhe kërkime të tjera klimatike.

NASA aktualisht ka akses në rreth 5000 matje të tilla, një rënie në kovën e asaj që do të vijë në të ardhmen e afërt.

“Ata po kërkojnë të rrisin grupin tonë aktual të matjeve…në diku afër 1 miliard matje”, tha shkencëtarja e NASA-s, Heidi Parris.

EMIT “ka vërtet potencialin për të mbyllur hendekun në të kuptuarit tonë të modeleve të klimës së Tokës.”

Misioni CRS-25 pritet të zgjasë 33 ditë.

/Përkthyer nga Apel.media