Drejtuesi i Prokurorisë së Posaçme, Arben Kraja ka bërë thirrje për aplikimet për pozicionin e lirë të Drejtorit të Byrosë Kombëtare të Hetimit (BKH-së).

Ky zbulim ka ndezur menjëherë ëndrrën e armëve të ardhshme globale kundër kancerit, të afta për të goditur çdo formë tumori pa dështuar, duke kursyer qelizat e shëndetshme, janë pikërisht qelizat e reja imune në sipërfaqen e të cilave ka një receptor potencialisht në gjendje të njohë qelizat kancerogjene të llojeve të ndryshme.

“Mundësi interesante” të hapura për forma “globale” të imunoterapisë deri më tani të konsideruara të pamundura, thonw autorët e studimit të botuar në revistën Nature Immunology. Të koordinuar nga Michael D. Crowther, John D. Phillips dhe Andrew K. Sewell, studiuesit identifikuan qelizat e reja imune falë teknikës që shkurton dhe ngjit ADN-në, Crispr. Ata zbuluan se ato i përkasin familjes së qelizave vrasëse të sistemit imunitar, limfociteve T dhe se në sipërfaqen e tyre ekziston një receptor shumë i veçantë, i specifikuar me shkurtimin Tcr (receptori i qelizave T).

Falë tij, qelizat T janë në gjendje të njohin të dy molekulat e pranishme në sipërfaqen e shumë qelizave kancerogjene, dhe ato që gjenden në qelizat e shëndetshme. Sidoqoftë, receptori mund ta dallojë atë të parin nga ky i fundit, deri në atë pikë sa ta vrasi atë. Sidoqoftë, nuk ka diskriminim për qelizat kancerogjene: receptori është i aftë të prekë tumoret e fortë dhe të lëngshëm.

Receptorët e qelizave T deri më tani kanë qenë në gjendje të njohin proteina të quajtura antigjen leukocitar njerëzor ose Hla, por ato nuk kanë qenë në gjendje të jenë një armë universale për shkak të faktit se antigjeni Hla është i ndryshëm nga individi në individ. Përparësia e leukociteve të reja T është në vend të njohjes së një proteine ​​të dyfishtë Hla, e indikuar me shkurtimin Mr1, i cili nuk ndryshon nga individi në individ. Prandaj, kjo e fundit mund të bëhet shënjestra e re e imunoterapisë, domethënë strategjia që synon të sulmojë tumoret duke goditur sistemin imunitar ndaj tyre.

Eksperimentet e para të kryera në laborator janë interesante: qelizat e reja T kanë provuar të jenë në gjendje të njohin dhe vrasin tumorin e mushkërive, lëkurës, zorrës së trashë, gjirit, kockave, prostatës, vezoreve, veshkave dhe qafës së mitrës. Në të gjitha eksperimentet, për më tepër, ata sulmuan ekskluzivisht qelizat e kancerit, duke injoruar plotësisht ato të shëndetshme. Rezultatet paraprake të marra në minj të modifikuar me qelizat e kancerit të njeriut dhe sistemin imunitar të njeriut ishin gjithashtu pozitive.

Ky zbulim ka ndezur menjëherë ëndrrën e armëve të ardhshme globale kundër kancerit, të afta për të goditur çdo formë tumori pa dështuar, duke kursyer qelizat e shëndetshme, janë pikërisht qelizat e reja imune në sipërfaqen e të cilave ka një receptor potencialisht në gjendje të njohë qelizat kancerogjene të llojeve të ndryshme.

“Mundësi interesante” të hapura për forma “globale” të imunoterapisë deri më tani të konsideruara të pamundura, thonw autorët e studimit të botuar në revistën Nature Immunology. Të koordinuar nga Michael D. Crowther, John D. Phillips dhe Andrew K. Sewell, studiuesit identifikuan qelizat e reja imune falë teknikës që shkurton dhe ngjit ADN-në, Crispr. Ata zbuluan se ato i përkasin familjes së qelizave vrasëse të sistemit imunitar, limfociteve T dhe se në sipërfaqen e tyre ekziston një receptor shumë i veçantë, i specifikuar me shkurtimin Tcr (receptori i qelizave T).

Falë tij, qelizat T janë në gjendje të njohin të dy molekulat e pranishme në sipërfaqen e shumë qelizave kancerogjene, dhe ato që gjenden në qelizat e shëndetshme. Sidoqoftë, receptori mund ta dallojë atë të parin nga ky i fundit, deri në atë pikë sa ta vrasi atë. Sidoqoftë, nuk ka diskriminim për qelizat kancerogjene: receptori është i aftë të prekë tumoret e fortë dhe të lëngshëm.

Receptorët e qelizave T deri më tani kanë qenë në gjendje të njohin proteina të quajtura antigjen leukocitar njerëzor ose Hla, por ato nuk kanë qenë në gjendje të jenë një armë universale për shkak të faktit se antigjeni Hla është i ndryshëm nga individi në individ. Përparësia e leukociteve të reja T është në vend të njohjes së një proteine ​​të dyfishtë Hla, e indikuar me shkurtimin Mr1, i cili nuk ndryshon nga individi në individ. Prandaj, kjo e fundit mund të bëhet shënjestra e re e imunoterapisë, domethënë strategjia që synon të sulmojë tumoret duke goditur sistemin imunitar ndaj tyre.

Eksperimentet e para të kryera në laborator janë interesante: qelizat e reja T kanë provuar të jenë në gjendje të njohin dhe vrasin tumorin e mushkërive, lëkurës, zorrës së trashë, gjirit, kockave, prostatës, vezoreve, veshkave dhe qafës së mitrës. Në të gjitha eksperimentet, për më tepër, ata sulmuan ekskluzivisht qelizat e kancerit, duke injoruar plotësisht ato të shëndetshme. Rezultatet paraprake të marra në minj të modifikuar me qelizat e kancerit të njeriut dhe sistemin imunitar të njeriut ishin gjithashtu pozitive.

Franko Rupa është një nga të rinjtë shqiptarë më origjinë nga një nga zonat më të bukura turistike në very të Shqipërisë, Thethi. Edhe pse do ti duhet ti përkushtohej ngritjes se biznesit të turizmit familjar e te behej shtylla e shpise për familjen  e tij në mallet e Sharrit, Franko apo siç shokët e thërrasin Sokol, guxoi që biznesin e tij ta krijonte larg vendlindjes në Helsinki.

Sot Frank ka plot një skuadër me 30 punëtorë, që  ndërtojnë godina e shtëpi në Helsinki. Ndërsa me krenari na rrëfen se disa nga punët e tij janë edhe riparimi e restaurimi i fasadave të objekteve kulturore, universitare  si dhe Konstruksioni interior i Stadiumit Olimpik të Finlandës.

Helsinki, thotë Sokoli, ruan rifiniturat , strukturën muzeale, dhe stilin e veçantë arkitektonik.

Moti i ftohtë nuk e ka shkurajuar djaloshin e shkathët dhe zemër florin ë Finlandën e largët. Ai ka strehuar dhe iu është gjendur shumë shqiptarëve prej Shqipërie e Kosove për ti ndihmuar të punësohen e integrohen në Helsinki dhe krejt Finlandën.

Sokoli, djalin e qeshur që vështirë se e shikon serioz, jeta nuk i ka buzëqeshur gjithmonë. Siç rrëfen për apel.media, Sokoli fillimisht është përballur me vështirësi por forca dhe guximi për të qenë I zoti bëri që tia dilte mbanë në çdo përballje me sfidat.

Sot Sokoli në Helsinki ka biznesin e tij me 30 punëtorë por edhe familjen e tij. Ai ka dy femijë dhe një bashkëshorte të përkushtuar Finlandeze. /apel.media