Sipas një studimi të ri, gratë me mbipeshë kanë më shumë gjasa të vuajnë nga COVID për një kohë të gjatë

Sipas një studimi të ri nga Universiteti i Anglisë Lindore, gratë mbipeshë kanë më shumë gjasa të përjetojnë simptoma të COVID-it të gjatë.

Studimi i ri, i botuar sot, është një nga studimet më të mëdha mbi COVID-in e gjatë në Mbretërinë e Bashkuar. Ai tregon se të kesh një BMI më të lartë lidhet me këtë gjendje dhe se gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë COVID-in për një kohë të gjatë sesa burrat.

Hulumtimi tregon gjithashtu se njerëzit me COVID të gjatë kanë më shumë gjasa të kenë nevojë për kujdes shtesë, dhe shpesh të qëndrueshme, NHS sesa ata që bëjnë një shërim të shpejtë.

Prof Vassilios Vassiliou, nga Shkolla Mjekësore Norwich e UEA, tha: “Kovidi i gjatë është një gjendje komplekse që zhvillohet gjatë ose pas COVID-19 dhe klasifikohet si e tillë kur simptomat vazhdojnë për më shumë se 12 javë.

“Pak më shumë se dy milionë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar mendohet se vuajnë nga COVID-i për një kohë të gjatë dhe ai i prek njerëzit në mënyra të ndryshme. Frymëmarrja, kolla, rrahjet e zemrës, dhimbja e kokës dhe lodhja e rëndë janë ndër simptomat më të përhapura.

“Simptoma të tjera mund të përfshijnë dhimbje ose shtrëngim në gjoks, mjegull truri, pagjumësi, marramendje, dhimbje kyçesh , depresion dhe ankth, tringëllimë në veshët, humbje oreksi, dhimbje koke dhe ndryshime në shqisën e nuhatjes ose shijes.

“Ne donim të zbulonim se cilët faktorë mund t’i bëjnë njerëzit pak a shumë të ndjeshëm ndaj zhvillimit të gjatë të COVID.”

Ekipi hulumtues anketoi pacientët në Norfolk të cilët kishin marrë një rezultat pozitiv të testit COVID PCR në vitin 2020. Gjithsej 1,487 njerëz morën pjesë në një anketë në internet që mbuloi simptomat e gjatë të COVID-it si gulçim, dhimbje gjoksi, lodhje, probleme me kujtesën dhe ankth. .

Ata zbuluan se më shumë se gjysma e pjesëmarrësve (774) po përjetonin të paktën një simptomë të gjatë të COVID , duke treguar një prevalencë të lartë të vetë-raportuar.

Më pas, ata kërkuan të shihnin se cilët faktorë mund t’i bënin njerëzit pak a shumë të prirë të vuanin nga kjo gjendje duke parë të dhënat mjekësore të pjesëmarrësve.

Faktorët duke përfshirë BMI, seksin, përdorimin e ilaçeve, gjendje të tjera shëndetësore dhe nëse ata jetonin në një zonë të privuar u morën parasysh.

Prof Vassiliou tha, “Ne tregojmë se më shumë se gjysma e të anketuarve të anketimit që rezultuan pozitivë për COVID në Lindjen e Anglisë gjatë vitit të parë të pandemisë vazhduan të raportojnë simptoma të gjata të COVID.

“Të gjithë këta njerëz u infektuan në muajt para se të zbatohej programi i vaksinimit kundër COVID dhe ata vuajtën nga simptoma të reja të shumta që nuk ishin të pranishme para infektimit të tyre me COVID.

“Është interesante, ne zbuluam se më shumë gra sesa burra kishin simptoma të gjata të COVID. Ne zbuluam gjithashtu se të kesh një BMI më të lartë lidhej me COVID-in e gjatë.

“Kjo është me të vërtetë e rëndësishme sepse informacione si ky mund të përdoren për të profilizuar ata njerëz që janë “në rrezik” të zhvillimit të gjatë të COVID.

“Gjithashtu zbuluam se njerëzit me COVID të gjatë kishin mbi tre herë më shumë gjasa të përdornin shërbimet e kujdesit shëndetësor sesa ata që nuk shfaqnin simptoma të gjata të COVID.

“Ne shpresojmë që puna jonë do t’i ndihmojë politikëbërësit të planifikojnë shërbimet lokale dhe gjithashtu të informojnë publikun e gjerë për shkallën e pandemisë së gjatë të COVID-it,” shtoi ai.

Dr. Mark Lim, drejtor i përkohshëm i shërbimit të Bordit të Kujdesit të Integruar të Norfolk dhe Waveney, tha: “Kur COVID-19 goditi ishte e re për të gjithë. Të gjithë klinikët dhe sistemi më i gjerë i shëndetit dhe kujdesit punuan jashtëzakonisht shumë së bashku për të përballuar ndikimet e virusin dhe mbrojmë njerëzit dhe komunitetet tona.

“Kolegët tanë akademikë në Universitetin e Anglisë Lindore kanë ndihmuar me të vërtetë organizatat lokale të shëndetit dhe kujdesit për të identifikuar pacientët lokalë në rrezik të gjatë të COVID, duke na ndihmuar të bëjmë gjithçka që mundemi për t’i mbështetur ata në udhëtimin e tyre të rimëkëmbjes.”

Ky hulumtim u drejtua nga Universiteti i Anglisë Lindore në bashkëpunim me Spitalin Universitar Norfolk dhe Norwich, Bordin e Kujdesit të Integruar të Norfolk dhe Waveney, Fondacioni NHS Trust i East Suffolk dhe North Essex, Spitali Ipswich dhe University College London, Universiteti i Newcastle dhe Universiteti i Kembrixhit.

“Faktorët e rrezikut të sindromës Post-COVID-19 dhe përdorimi i mëtejshëm i shërbimeve shëndetësore në Anglinë Lindore” është botuar në revistën PLOS Global Public Health më 30 nëntor 2022./medicalexpress