Si ndikon presioni i gjakut në rikuperimin e goditjes në tru

A është ulja e presionit të gjakut të pacientëve pas trajtimit për një goditje ishemike një mënyrë e sigurt për të çuar në rezultate më të mira?

Kjo është pyetja që studiuesit e udhëhequr nga Eva Mistry i Universitetit të Cincinnati-t po kërkojnë t’i përgjigjen përmes provës klinike të presionit të gjakut pas terapisë endovaskulare të goditjes-II (BEST-II).

Sfondi i studimit

Mistry, MD, shpjegoi idenë fillestare që çoi në këtë studim filloi kur ajo ishte rezidente në vitin e dytë mjekësor në Spitalin Metodist të Houston në 2015, një kohë kur një trajtim i ri i goditjes akute të quajtur trombektomia endovaskulare, një procedurë minimalisht invazive që përdor një kateter. për të hequr një mpiksje gjaku nga një enë gjaku në tru për pacientët me goditje në tru, ishte duke u studiuar dhe futur.

Pas marrjes së trajtimit të goditjes me trombektomi, pacientët do të transferoheshin në njësitë e kujdesit intensiv dhe Mistry do të ishte në gatishmëri gjatë natës duke ofruar kujdes.

Një nga aspektet kryesore të trajtimit të pacientëve ishte monitorimi dhe kontrolli i presionit të gjakut , tha Mistry. Presioni i lartë i gjakut pas një goditjeje lidhet me rreziqe shtesë të gjakderdhjes, por ekzistonte gjithashtu shqetësimi se ulja e tepërt e presionit të gjakut nuk do të siguronte rrjedhje të mjaftueshme të gjakut në zonën e trurit ku ndodhi goditja.

“Ne me të vërtetë nuk kishim asnjë të dhënë për të na udhëhequr,” tha Mistry, profesor asistent në Departamentin e Neurologjisë dhe Mjekësisë Rehabilituese në Kolegjin e Mjekësisë të UC dhe një mjek i UC Health. “Ajo ishte kur ajo pyetje më erdhi në mendje se cila është lidhja e presionit të gjakut në ICU me rezultatet e pacientëve me goditje në tru të trajtuar me trombektomi.”

Në vitin 2017, Mistry dhe kolegët e saj kryen një studim vëzhgues që ishte i pari që tregoi një lidhje midis presionit të lartë të gjakut dhe rezultateve më të këqija të pacientit pas një trombektomie.

Kur Mistry erdhi në UC për një bursë për goditje në tru, ajo ndihmoi në udhëheqjen e një studimi më të gjerë vëzhgues që kërkonte të identifikonte se cilat objektiva të sakta të presionit të gjakut lidhen me rezultate më të mira ose më të këqija pas procedurave të trombektomisë. Ky hulumtim përcaktoi se presioni sistolik i gjakut prej 160 milimetrash merkuri ishte një vijë ndarëse, me presione më të ulëta të gjakut të lidhura me rezultate më të mira dhe presione më të larta të gjakut të shoqëruara me rezultate më të këqija.

Dizajni i studimit

Studimi BEST-II është një provë e rastësishme që kërkon të kuptojë nëse ulja e presionit të gjakut është e sigurt për pacientët. Në provë, 120 pacientë që iu nënshtruan procedurave të trombektomisë për të trajtuar një goditje akute u caktuan në një nga tre grupet e trajtimit.

Duke përdorur medikamente për presionin e gjakut, një grup kishte një grup të synuar të një presioni sistolik të gjakut më pak se 140 mm, objektivi i një grupi tjetër ishte një presion i gjakut sistolik më pak se 160 mm dhe grupi i tretë kishte një objektiv të një presioni sistolik të gjakut më pak se ose e barabartë me 180 mm.

“BEST-II është prova e dytë në këtë hapësirë ​​të veçantë, kështu që është një pyetje klinike shumë e re, por gjithashtu një dizajn shumë i ri provash,” tha Mistry.

Mistry tha se nëse objektivat e presionit të ulët të gjakut zbulohen të pasigurta, do të jetë e rëndësishme që ato të ndahen menjëherë pasi ekzistojnë një sërë objektivash të ndryshëm të vendosur aktualisht nga mjekët e goditjes në tru në të gjithë vendin.

“Nga ana tjetër, nëse ato janë të sigurta, atëherë ne do të propozojmë një studim të madh për të parë nëse ato janë efektive në përmirësimin e rezultateve funksionale afatgjata të pacientëve me goditje në tru ,” tha Mistry.

BEST-II është hera e parë që Mistry ka shërbyer si hetuesi kryesor kombëtar (PI) për një provë klinike të rastësishme. Nën udhëheqjen e saj, ajo përfundoi regjistrimin në shkurt, përpara përfundimit të planifikuar. Mistry tha se puna e saj si PI kombëtare në studimin e mëparshëm vëzhgues BEST-I e ndihmoi atë të përgatitej për të marrë drejtimin e një prove të rastësishme në shumë vende .

“Ka qenë e mrekullueshme të isha në gjendje ta përktheshim atë në një provë klinike më rigoroze dhe të rastësishme, e cila ka ndërlikimet e veta dhe më rregullatore dhe kompleksitetet kontraktuese,” tha ajo. “I gjithë ekipi ynë i infarktit në UC, koordinatorët e studimit dhe sigurisht pacientët dhe familjet kanë qenë të gjithë të mrekullueshëm për ta shtyrë këtë përpara dhe për të ndihmuar sa më shumë që mundemi për rezultatet më të mira të pacientëve të ardhshëm.”

Pooja Khatri, MD, kolege e Mistry dhe profesoreshë e neurologjisë në Kolegjin e Mjekësisë UC, tha se Mistry është e përkushtuar ndaj avancimit të kujdesit për pacientët e saj për goditje në tru dhe vazhdimisht po përpiqet të mendojë në mënyrë krijuese dhe bashkëpunuese për të ndihmuar pacientët. Përfundimi i regjistrimit herët ndërsa një pandemi ngadalësoi ose ndaloi provat dhe me një buxhet të kufizuar tregon “qasjen inovative dhe të zellshme” të Mistry ndaj provave klinike në fillim të karrierës së saj, tha Khatri.

“Është një testament për aftësitë e saj për të krijuar ekipe dhe udhëheqje dhe aftësinë e saj për të krijuar një provë pragmatike dhe të realizueshme,” tha Khatri. “Ajo që është veçanërisht e jashtëzakonshme është se Mistry i ka të gjitha këto arritje, duke rritur gjithashtu një familje të re dhe të bukur dhe duke qenë një koleg i sjellshëm dhe bujar.”

Udhëheqja në zhvillim

Përveç drejtimit të BEST-II, Mistry ishte kohët e fundit një pjesëmarrës i ftuar në Forumin e Liderëve në zhvillim të Akademisë Kombëtare të Mjekësisë (NAM) në Uashington, DC Pjesëmarrësit e ftuar duhet të emërohen nga një anëtar i NAM për të marrë pjesë në forumin prestigjioz, dhe Mistry u emërua nga Roger Lewis, MD, mentori i saj në UCLA.

Programi i zhvillimit të lidershipit ofron një platformë për profesionistët e rinj në të gjitha fushat e shëndetësisë dhe mjekësisë që të bashkëpunojnë me njëri-tjetrin për të identifikuar mënyra të reja dhe krijuese për të trajtuar problemet e vështira në këtë fushë dhe për të sjellë ndryshime transformuese.

“Ishte shumë hapëse për të takuar njerëz që punojnë në specialitete që kurrë nuk do të kisha menduar të kishin një ndikim të lartë në jetën e njeriut,” tha Mistry. “Kam takuar shkencëtarë socialë, ekonomistë, juristë, antropologë, njerëz nga të gjitha sferat e jetës dhe profesionet me një qëllim të përbashkët për përmirësimin e shëndetit të njeriut.

Forumi gjithashtu lidh profesionistët e rinj me anëtarët e NAM, mentorët dhe profesionistë të tjerë të njohur. Mistry tha se asaj i pëlqente veçanërisht takimi dhe dëgjimi i mentorëve që janë emigrantë dhe kishin rrugë të ngjashme karriere me të sajat.

“Si emigrant, kur isha në shkollën e mjekësisë për shembull, nuk kisha ekspozim ndaj kërkimeve dhe në fakt nuk kisha idenë se si të lexoja një punim provash klinike dhe ta interpretoja atë”, tha ajo. “Njerëz me prejardhje të ngjashme morën pjesë, dhe ata tani janë dekanë të shkollave të shëndetit publik për shembull, dhe të shoh njerëz me rrugë të ngjashme si unë që japin kontribute të rëndësishme në kujdesin shëndetësor ishte shumë personalisht e rëndësishme për mua.”

Mistry tha se pjesëmarrja në forum i zgjeroi horizontet e saj për të parë se si kërkimi i saj përshtatet në tablonë më të gjerë të punës për të përmirësuar shëndetin e njeriut.

“Ajo që unë bëj është një pjesë shumë e vogël e një qëllimi shumë të madh,” tha ajo. “Kështu që e bëri punën time të rëndësishme dhe të vogël në të njëjtën kohë, gjë që ishte shumë e hapur për mua”.

Marrëdhëniet e forumit

Një tjetër temë kryesore që Mistry mori nga forumi ishte tema e barazisë së kërkimit, e cila përfshin punën për t’u siguruar që popullatat e pacientëve që marrin pjesë në kërkimin klinik të jenë përfaqësuese të popullatës në tërësi.

“Asnjë PI nuk thotë, “Unë dua të përjashtoj njerëzit e një race të caktuar”, për shembull, por ne thjesht hartojmë studime në një mënyrë që ndoshta kriteret e përfshirjes/përjashtimit përjashtojnë pa dashje pakicat dhe popullatat e margjinalizuara,” tha ajo. “Ne kemi shumë shembuj për të treguar se popullata që ne regjistrojmë në studimet tona nuk përputhet në asnjë mënyrë me epidemiologjinë që shohim në komunitetin ku është barra e sëmundjes.”

Mistry tha se kohët e fundit ajo kishte paraqitur një aplikim për grant që kërkon të sjellë më shumë barazi në kërkimin e goditjes akute përpara forumit, kështu që shërbeu si një vërtetim se ky është një kërkim i rëndësishëm për t’u ndjekur.

Forumi përfshiu gjithashtu diskutime rreth zbatimit të hulumtimit në praktikë, në mënyrë që kur studiuesit të bëjnë zbulime, njohuritë ndahen me komunitetin dhe përdoren për të përmirësuar kujdesin ndaj pacientit.

“Në hulumtimin e goditjes në tru , ne kemi parë që disa terapi duhen vite dhe vite për t’u zbatuar në nivelet e komunitetit, ose sepse klinicistët janë në mëdyshje ose për shkak se pacientët janë në mëdyshje,” tha ajo. “Nëse gjeneroj rezultate, por nëse ndryshimet praktike nuk e kthejnë kurrë atë në komunitet, është humbur kohë dhe burime. Ishte shumë hapëse për mua të dija se faza e zbatimit të kërkimit klinik është kaq e rëndësishme.”