Si ndikoi ndryshimi i klimës dhe faktorët e tjerë në zjarret në Australi

Australia u pushtua nga zjarre të papritur dhe të fuqishëm që kanë shkatërruar jetën e gjallë aty. Sipas ekspertëve zjarret janë janë mbingarkuar falë ndryshimit të klimës, motit, si edhe llojit të pemëve që mund të digjen lehtë.

Këtu janë disa pyetje dhe përgjigje në lidhje me shkencën që qëndron pas zjarreve të Australisë që deri më tani kanë djegur rreth 5 milion hektarë (12,35 milion hektarë), duke vrarë të paktën 17 njerëz dhe duke shkatërruar më shumë se 1.400 shtëpi.

“Zjarret janë në thelb vetëm një konvergjencë të tmerrshme e ngjarjeve”, tha drejtori i studimeve mjedisore të Universitetit Stanford Chris Field, i cili kryesoi një raport shkencor ndërkombëtar për ndryshimin e klimës dhe ngjarjet ekstreme. Ai tha se kjo është një nga ngjarjet më ekstreme, nëse jo edhe më keq, që ai ka parë.

“Zjarret janë një lloj përfaqësimi ikonik i ndikimeve të ndryshimit të klimës”,tha Field

Pyetje: A është vërtet një faktor ndryshimi i klimës?

Përgjigje: Shkencëtarët, si ata që studiojnë zjarrin ashtu edhe ata që studiojnë klimën, thonë se nuk ka dyshim që ngrohja globale e bërë nga njeriu ka qenë një pjesë e madhe, por jo edhe e vetmja pjesë e zjarreve.

Pyetje: Si i bëjnë ndryshimet klimatike këto zjarre më keq?

Përgjigje: Sa më e thatë të jetë lënda djegëse – pemët dhe bimët – aq më lehtë është që zjarret të fillojnë dhe më të nxehta dhe më të këqija ato marrin, tha Flannigan.

“Do të thotë që më shumë lëndë djegëse janë në dispozicion për t’u djegur, që do të thotë zjarre me intensitet më të lartë, gjë që e bën më të vështirë – ose të pamundur – të shuhet”, tha Flannigan.

Nxehtësia e bën tharjen e karburantit, kështu që ato kombinohen për diçka që quhet moti i zjarrit. Dhe kjo përcakton “lagështinë e karburantit”, e cila është thelbësore për përhapjen e zjarrit. Sa më i ulët lagështia, aq më shumë të ngjarë që zjarret australiane fillojnë dhe përhapen nga rrufeja dhe ndezja e shkaktuar nga njeriu, zbuloi një studim i vitit 2016.

Thatësira e Australisë që nga fundi i vitit 2017 “ka qenë të paktën e barabarta me thatësirën tonë më të dobët në 1902”, tha Watkins i Australisë. “Ndoshta është nxitur nga modelet e temperaturës së oqeanit në Oqeanin Indian dhe tendenca e tharjes afatgjatë.”

Pyetje: A ka ndryshuar sezoni i zjarrit në Australi?

Përgjigje: Po. Është rreth dy deri në katër muaj më i gjatë, duke filluar më herët veçanërisht në jug dhe në lindje, tha Watkins.

“Zjarret gjatë tre muajve të fundit janë të pashembullt në kohën dhe ashpërsinë e tyre, filluan më herët në pranverë dhe mbuluan një zonë më të gjerë në shumë pjesë të Australisë”, tha David Karoly, udhëheqës i qendrës për ndryshime klimatike në Programin Kombëtar të Shkencave të Mjedisit në Australi. “Sezoni normal i zjarrit të pikut është më vonë gjatë verës dhe ne ende nuk duhet ta kemi atë.”

Pyetje: A është një faktor edhe moti, jo vetëm klima afatgjatë?

Përgjigje : Po. Në shtator, ngrohja e papritur stratosferike e Antarktidës – lloji i ekuivalentit jugor të vorbullës polare – ndryshoi kushtet e motit në mënyrë që sistemet normale të motit të Australisë të jenë më larg në veri se zakonisht, tha Ëatkins.

Kjo do të thotë që nga mesi i tetorit ka pasur erëra të forta të forta dhe të tërmetit që sjellin ajër të thatë të nxehtë nga brendësia në bregdet, duke e bërë motin e zjarrit edhe më të rrezikshëm për brigjet.

“Me një mjedis kaq të thatë, shumë zjarre u filluan nga ngjarje rrufe të thata (stuhi që sollën vetëtima por reshje të kufizuara shiu)”, tha Watkins.

Pyetje: A po i fillojnë njerëzit këto zjarre? A është zjarr?

Përgjigje: Është shumë herët për të treguar shkakun e saktë të ndezjes sepse zjarret janë të kohëve të fundit dhe zyrtarët po kalojnë kohën duke luftuar kundër tyre, tha Flannigan.

Ndërsa njerëzit janë një faktor i madh në shkaktimin e zjarreve në Australi, zakonisht është e rastësishme, nga makina dhe kamionë dhe linja elektrike, tha Flannigan. Zakonisht, cigaret e hedhura poshtë nuk shkaktojnë zjarre të mëdha, por kur kushtet janë aq të thata, sa ato munden, tha ai.

Pyetje: A po shkaktojnë stuhi këto zjarre?

Përgjigje: Po. Është një stuhi shpërthyese e quajtur pirokumulonimbus dhe mund të injektojë grimca deri në 10 milje në ajër./apel.media