Shpyllëzimi i Amazonës arrin mbi 20% duke kapur nivelet më të ulëta në 5 vjet

Shpyllëzimi në Amazonën e Brazilit ra me 22.3% në 12 muajt deri në korrik, treguan të enjten të dhënat e qeverisë, ndërsa Presidenti Luiz Inacio Lula da Silva bëri përparim në një premtim për të frenu...
Shpyllëzimi i Amazonës arrin mbi 20% duke kapur nivelet më të ulëta në 5 vjet
Foto: Shpyllëzimi i Amazonës arrin mbi 20% duke kapur nivelet më të ulëta në 5 vjet

Shpyllëzimi në Amazonën e Brazilit ra me 22.3% në 12 muajt deri në korrik, treguan të enjten të dhënat e qeverisë, ndërsa Presidenti Luiz Inacio Lula da Silva bëri përparim në një premtim për të frenuar shkatërrimin që ndodhi nën paraardhësin e tij Jair Bolsonaro.

Rreth 9,000 kilometra katrorë të xhunglës së Amazonës u shkatërruan në 12 muajt deri në korrik, sipas të dhënave nga agjencia braziliane e kërkimit hapësinor Inpe, nga 11,568 kilometra katrorë të pastruar një vit më parë.

Ishte zona më e vogël e pastruar që nga viti 2018, një vit para se Bolsonaro të merrte detyrën. Xhungla e Amazonës është pylli më i madh i shiut në botë dhe mbrojtja e tij shihet si jetike për frenimin e ndryshimeve klimatike.

“Është një rezultat mbresëlënës dhe vulos kthimin e Brazilit në axhendën e klimës,” tha Marcio Astrini, kreu i grupit të avokimit të Observatorit Klimatik.

Megjithatë, shkalla e shpyllëzimit të këtij viti mbetet gati dyfishi i nivelit më të ulët të të gjitha kohërave në shkatërrimin e pyjeve në vitin 2012 dhe larg premtimit të Lulës për të arritur zero shpyllëzim deri në vitin 2030.