Shpërthejnë sërish zjarret në pyjet e Amazonës

BRASILIA (Reuters) – Numri i zjarreve në pyjet e shiut Amazon në Brazil u rrit me 28% në korrik nga një vit më parë, të dhënat zyrtare treguan të Shtunën, pasi disa ambientalistë paralajmëruan një kërcim këtë javë.

Agjensia e hulumtimit të hapësirës në Brazil Inpe regjistroi 6.803 zjarre në Amazon muajin e kaluar, nga 5,318 në korrik 2019.

Edhe pse kjo është një tre-vjeçare e lartë për korrik, shifra është në krahasim me kulmin e 30.900 zjarreve të vitit të kaluar në gusht – një 12-vjeçar i lartë për atë muaj.

Megjithatë, grupet mjedisore thonë se ka shenja shqetësuese të asaj që mund të vijë, me ditët e fundit të muajit që tregojnë një ndezje të mprehtë. Më shumë se 1.000 zjarre janë regjistruar në 30 korrik, numri më i lartë për një ditë të vetme në korrik që nga viti 2005, sipas një analize nga grupi i avokimit Greenpeace Brasil.

“Ashtë një shenjë e tmerrshme,” tha Ane Alencar, drejtore e shkencës në Institutin e Kërkimeve Mjedisore në Amazon (IPAM) të Amazonës. “Mund të presim që gushti do të jetë tashmë një muaj i vështirë dhe shtatori do të jetë akoma më keq”.

Mbrojtësit e mjedisit fajësojnë Presidentin e krahut të djathtë Jair Bolsonaro për inkurajimin e prerësve të paligjshëm, minatorëve dhe spekullatorëve të tokës për të shkatërruar pyllin me vizionin e tij të zhvillimit ekonomik për rajonin. Bolsonaro mbron planet e tij për të prezantuar minierat dhe bujqësinë në rezerva të mbrojtura, si një mënyrë për të hequr rajonin nga varfëria.

Këtë vit, presidenti autorizoi një vendosje ushtarake nga maji deri në nëntor për të luftuar shpyllëzimet dhe zjarret e pyjeve. Ai gjithashtu ka ndaluar vendosjen e zjarreve në rajon për 120 ditë.

Në vitin 2019, Brazili vendosi të njëjtat politika të përkohshme më vonë gjatë këtij viti, vetëm pasi zjarret në Amazon provokuan një zhurmë globale në gusht.

Shkencëtarët thonë se pylli i shiut është një mbrojtje jetike kundër ngrohjes së klimës sepse thith gazrat e serrës.

Organizata joqeveritare Amazon Conservation thotë se ka gjurmuar 62 zjarre të mëdha për vitin që nga 30 korriku. Shumë prej tyre erdhën pas 15 korrikut, kur ndalimi i zjarrit hyri në ndikim, duke treguar se nuk ka qenë plotësisht i efektshëm, tha Matt Finer, i cili udhëheq projektin e OJQ-së për gjurmimin e zjarrit.

Shumica dërrmuese e zjarreve të mëdha, ku nivelet e ngritura të aerosoleve në tym tregojnë sasi të mëdha të biomasës së djegur, ka ndodhur në zona të shpyllëzuara kohët e fundit, me asnjë të gjetur në pyllin e virgjër, tha Finer.

Në përgjithësi, kriminelët nxjerrin dru të vlefshëm nga xhungla përpara se të ndiznin zjarr në tokë për të rritur vlerën e tij për bujqësi dhe fermë. Zjarret natyrore janë shumë të rralla në Amazon.

Shpyllëzimi goditi një 11-vjeçar të lartë në 2019 dhe ka rritur një 25% të mëtejshëm në gjysmën e parë të vitit 2020.

Në fillim të këtij muaji, shkencëtarët me agjencinë amerikane hapësinore NASA thanë që temperaturat më të larta të sipërfaqes në Oqeanin Atlantik Verior tropikal në vitin 2020 po tërhiqnin lagështinë larg Amazonës jugore.

“Si rezultat, peizazhi jugor i Amazonës bëhet i thatë dhe i ndezshëm, duke bërë që zjarret e vendosura nga njerëzit të përdoren për bujqësi dhe pastrimin e tokës më të prirur për t’u rritur jashtë kontrollit dhe përhapjes,” tha NASA në faqen e saj të internetit.

Zjarret po përkeqësohen gjithashtu në Pantanal, ligatinat më të mëdha në botë, ngjitur me Amazonen jugore. Në korrik, numri i flakëve atje më shumë se u trefishua në 1.684 në krahasim me të njëjtin muaj një vit më parë, sipas të dhënave të INPE, më së shumti për atë muaj që kur regjistrimet filluan në 1998.