Shkencëtarët zbulojnë një antitrup shumë të fuqishëm kundër SARS-CoV-2

Shkencëtarët në Spitalin Universitar të Lozanës (CHUV) dhe EPFL kanë zbuluar një antitrup monoklonal shumë të fuqishëm që synon proteinën e pikut SARS-CoV-2 dhe është efektiv në neutralizimin e të gjitha varianteve shqetësuese të identifikuara deri më sot.

Antitrupi i sapo identifikuar u izolua duke përdorur limfocite nga pacientët COVID-19 të regjistruar në studimin ImmunoCoV duke u kryer nga Shërbimi i Imunologjisë dhe Alergjisë i CHUV. Ky antitrup është një nga më të fuqishmit të identifikuar deri më tani kundër SARS-CoV-2. Karakteristika strukturore e antitrupit tregon se lidhet me një zonë që nuk i nënshtrohet mutacioneve të proteinës spikeMe Përmes këtij ndërveprimi të ngushtë, antitrupi bllokon proteinën e pikut të lidhet me qelizat që shprehin receptorin ACE2, i cili është receptori që virusi përdor për të hyrë dhe infektuar qelizat e mushkërive. Kjo do të thotë që antitrupi ndalon procesin e replikimit viral, duke bërë të mundur që sistemi imunitar i pacientit të eliminojë SARS-CoV-2 nga trupi. Ky mekanizëm mbrojtës u vërtetua përmes testeve in vivo në lloj brejtësi; ekzemplarët që u administruan antitrupi u mbrojtën kundër infeksionit edhe pas marrjes së një doze shumë infektive.

Përveç vetive të tij antivirale, antitrupi i ri është krijuar për të pasur një efekt të qëndrueshëm te njerëzit. Një antitrup tipik i pandryshuar siguron mbrojtje deri në 3-4 javë. Por kjo e reja mund të mbrojë pacientët për 4-6 muaj. Kjo e bën atë një opsion interesant të trajtimit parandalues ​​për individët e pavaksinuar në rrezik ose për individët e vaksinuar të cilët nuk janë në gjendje të prodhojnë një përgjigje imune. Pacientët me imunitet të dëmtuar, marrësit e transplantit të organeve dhe ata që vuajnë nga lloje të caktuara të kancerit mund të mbrohen nga SARS-CoV-2 duke marrë injeksione antitrupash dy ose tre herë në vit.

CHUV dhe EPFL tani planifikojnë të ndërtojnë mbi këto rezultate premtuese në bashkëpunim me një kompani fillestare e cila do të kryejë zhvillimin klinik dhe prodhimin e ilaçit që përmban antitrupa, përmes bashkëpunimit dhe marrëveshjeve të pronësisë intelektuale. Provat klinike të ilaçit duhet të fillojnë në fund të vitit 2022.

Trajtimi ose profilaksia

Ky hulumtim u krye së bashku nga Shërbimi i Imunologjisë dhe Alergjisë i CHUV, i kryesuar nga Prof. Giuseppe Pantaleo dhe Dr. Craig Fenwick, dhe nga Laboratori i Virologjisë dhe Gjenetikës i EPFL, i kryesuar nga Prof. Didier Trono dhe Dr. Priscilla Turelli. Ekipi kërkimor ishte në gjendje t’i përgjigjej pandemisë dhe ta zbulonte këtë antitrup neutralizues aq shpejt falë mbështetjes shumëvjeçare të Institutit Zviceran të Kërkimit të Vaksinave. Departamenti i Prof. Pantaleo në CHUV gjithashtu mori mbështetje nga programi Corona Accelerated R&D in Europe (CARE), i cili është pjesë e Iniciativës së Mjekësisë Inovative (IMI)-një partneritet publik-privat që kërkon të trajtojë ngushticat në procesin e zbulimit dhe zhvillimit të drogës në Europë.

Zbulimi i këtij antitrupi të ri shënon një hap të madh përpara në luftën kundër COVID-19. Ajo hap derën për trajtime të përmirësuara për format e rënda të sëmundjes dhe masa të zgjeruara profilaktike, veçanërisht për pacientët me sistem imunitar të dobësuar. Sidoqoftë, ky antitrup nuk ka për qëllim të zëvendësojë vaksinat COVID-19, të cilat mbeten mënyra më efektive për të parandaluar infeksionin.