Shitja e Chelsea do të arrijë 2.35 miliardë funte për bamirësi për Ukrainën

Shitja e Chelsea do të shohë 2.35 miliardë £ (2.89 miliardë dollarë) të shkojnë për bamirësi për të ndihmuar njerëzit e kapur në luftën në Ukrainë , tha mbikëqyrësi i sanksioneve në Mbretërinë e Bashkuar. Christopher Watts, zëvendësdrejtor i Zyrës së Zbatimit të Sanksioneve Financiare (OFSI), u tha deputetëve se paratë aktualisht ishin të ngrira në një llogari bankare në Mbretërinë e Bashkuar. Klubi i Stamford Bridge u shit pasi Roman Abramovich u sanksionua si pjesë e përpjekjeve të Mbretërisë së Bashkuar për të synuar oligarkët rusë dhe për të izoluar presidentin Vladimir Putin. Todd Boehly dhe Clearlake Capital e blenë klubin për 4.25 miliardë funte, por mbikëqyrësi i sanksioneve duhej të sigurohej që Abramovich ose çdo individ tjetër i sanksionuar të mos përfitonte nga shitja.

Watts u tha deputetëve: “Duhet të kuptonim se kush ishin blerësit, ku po shkonin paratë, të siguroheshim absolutisht që asnjë prej tyre të mos ishte në gjendje t’i afrohej një personi të caktuar, çfarë do të ishin të ardhurat neto që do të shkonin për bamirësi dhe më pas të bënim. i sigurt se ato ishin ngrirë në një llogari në Mbretërinë e Bashkuar në pritje të lëvizjes për qëllime bamirësie.”

Ai shtoi: “Të ardhurat neto, të cilat janë të ngrira në një llogari në pritje të hapit tjetër, që është krijimi i mjetit bamirës për t’i lejuar ato fonde të shkojnë në Ukrainë, janë 2.35 miliardë paund”.

Zyrtarët e lartë të OFSI u thanë deputetëve në Komitetin e Përzgjedhur të Thesarit se mbikëqyrësi ishte përgatitur për veprime ligjore nga individë dhe firma të goditura nga sanksionet.

Drejtori i njësisë Giles Thomson tha:

I pyetur nëse OFSI mund të “mbytet” me sfida ligjore, Thomson tha: “Ne kemi pasur sfida ligjore bazuar në atë që kemi bërë deri më sot”.

“Ne kemi një funksion brenda ekipit tashmë për t’u marrë me atë çështje gjyqësore. Dhe ne jemi të mbështetur me aftësi nga këshilltarët ligjorë brenda Thesarit dhe qeverisë.

“Kështu që unë mendoj se është thjesht një sfidë e krahasueshme, mendoj unë, me sfidën më të gjerë të zbatimit rreth regjimit të Rusisë, me rritjen masive në madhësinë dhe shtrirjen e sanksioneve, ne ka të ngjarë të shohim më shumë nga kjo dhe ndoshta që ka të bëjë me më të mëdhatë, shuma dhe raste të profilit më të lartë.