Shërbimi sekret gjerman: Putini nuk u dobësua pas 15 muajsh luftë

Më shumë se një vit pas fillimit të pushtimit rus të Ukrainës , nuk ka asnjë shenjë se presidenti rus Vladimir Putin është dobësuar, sipas shërbimit sekret gjerman.

Nuk ka të çara të dukshme në sistemin Putin, tha të hënën kreu i shërbimit të inteligjencës së jashtme gjermane BND , Bruno Kahl , në Akademinë Federale për Politikat e Sigurisë (BAKS) në Berlin.

Rusia ishte ende në një pozicion për të “ndërprerë luftë për një kohë të gjatë” me ushtarët e saporekrutuar, tha Kahl. Kjo vlen edhe për armatimin dhe municionin.

I pyetur se kur e dinte saktësisht BND se Rusia do të sulmonte Ukrainën, Kahl tha: “Rreth 14 ditë para fillimit të luftës, ne zbuluam gjithashtu fenomene që nuk mund të interpretoheshin në asnjë mënyrë tjetër”. Rusia nisi pushtimin e plotë më 24 shkurt 2022.

Kahl hodhi poshtë kritikat se shërbimet e inteligjencës në Shtetet e Bashkuara dhe Britani prisnin një sulm shumë më herët se BND, duke thënë se këto shërbime inteligjente parashikuan probabilitetin e luftës fuqishëm bazuar në vëzhgimet e tyre.

BND, nga ana tjetër, theksoi se vendimi për të sulmuar do të merrej përfundimisht nga Putin. Udhëheqësi i Kremlinit e kishte bërë këtë të varur nga shumë gjëra, “të cilat nuk konsistonin në numërimin e raketave apo tankeve”, tha ai.