Shefi i OKB -së: Bota është në “momentin kryesor” dhe duhet të shmangë krizat

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres lëshoi ​​një paralajmërim të tmerrshëm se bota po lëviz në drejtimin e gabuar dhe përballet me “një moment thelbësor” ku vazhdimi i biznesit si zakonisht mund të çojë në prishjen e rendit global dhe një të ardhme të krizës së përhershme. Ndryshimi i kursit mund të sinjalizojë një përparim në një të ardhme më të gjelbër dhe më të sigurt, tha ai.

Shefi i OKB -së tha se kombet dhe njerëzit e botës duhet të përmbysin trendet e sotme të rrezikshme dhe të zgjedhin “skenarin e përparimit”.

Bota është nën “stres të madh” në pothuajse çdo front, tha ai, dhe pandemia COVID-19 ishte një thirrje zgjimi që demonstronte dështimin e kombeve për t’u bashkuar dhe për të marrë vendime të përbashkëta për të ndihmuar të gjithë njerëzit përballë një globale emergjencë kërcënuese për jetën.

Guterres tha se kjo “paralizë” shtrihet përtej COVID-19 në dështimet për të trajtuar krizën klimatike dhe “luftën tonë vetëvrasëse ndaj natyrës dhe rënien e biodiversitetit”, “pabarazinë e pakontrolluar” që minon kohezionin e shoqërive dhe përparimet e teknologjisë “pa binarët e rojeve për të na mbrojtur nga pasojat e tij të paparashikuara. “

Në shenja të tjera të një bote më kaotike dhe të pasigurt, ai vuri në dukje rritjen e varfërisë, urisë dhe pabarazisë gjinore pas dekadash rënie, rrezikut ekstrem për jetën e njerëzve dhe planetit nga lufta bërthamore dhe prishja e klimës, dhe pabarazia, diskriminimi dhe padrejtësia nxjerrja e njerëzve në rrugë për të protestuar “ndërsa teoritë e komplotit dhe gënjeshtrat nxisin ndarje të thella brenda shoqërive”.

Në një raport të skanimit të horizontit të paraqitur në Asamblenë e Përgjithshme dhe në një konferencë për shtyp të Premten, Guterres tha se vizioni i tij për “skenarin e përparimit” drejt një bote më të gjelbër dhe më të sigurt, nxitet nga “parimi i punës së bashku, duke pranuar se ne jemi të detyruar të njëri -tjetrin dhe se asnjë komunitet apo vend, sado i fuqishëm, të jetë në gjendje t’i zgjidhë sfidat e veta “.

Raporti – “Axhenda jonë e Përbashkët” – është një përgjigje ndaj deklaratës së vitit të kaluar nga udhëheqësit botërorë në 75 vjetorin e Kombeve të Bashkuara dhe kërkesës nga 193 vendet anëtare të kuvendit që shefi i OKB -së të bëjë rekomandime për të adresuar sfidat për qeverisjen globale.

Në botën e sotme, Guterres tha, “Vendimmarrja globale është e fiksuar në përfitime të menjëhershme, duke injoruar pasojat afatgjata të vendimeve-ose pavendosmërisë.”

Ai tha se institucionet multilaterale janë provuar të jenë “shumë të dobëta dhe të fragmentuara për sfidat dhe rreziqet e sotme globale”.

Ajo që nevojitet, tha Guterres, nuk janë burokraci të reja shumëpalëshe, por institucione shumëpalëshe më efektive, përfshirë një “2.0” të Kombeve të Bashkuara më të rëndësishme për shekullin 21.

“Dhe ne kemi nevojë për multilateralizëm me dhëmbë,” tha ai.

Ai bëri thirrje për një plan global të vaksinimit të menjëhershëm të zbatuar nga një grup pune emergjent, duke thënë se “investimi i 50 miliardë dollarëve në vaksinime tani mund të shtojë një vlerësim prej 9 trilionë dollarësh në ekonominë globale në katër vitet e ardhshme”.

Raporti propozon që të mbahet një Samit global i së Ardhmes në 2023 i cili jo vetëm që do të shikojë të gjitha këto çështje, por do të shkojë përtej kërcënimeve tradicionale të sigurisë “për të forcuar qeverisjen globale të teknologjisë dixhitale dhe hapësirën e jashtme dhe për të menaxhuar rreziqet dhe krizat e ardhshme”. tha ai.

Ai gjithashtu do të merrte parasysh një Axhendë të Re për Paqen duke përfshirë masat për të zvogëluar rreziqet strategjike nga armët bërthamore, luftën kibernetike dhe armët vdekjeprurëse autonome, të cilat Guterres e quajti një nga shpikjet më destabilizuese të njerëzimit.

Sekretari i përgjithshëm tha se një Lab i ri i Kombeve të Bashkuara për të Ardhmen do të botojë raporte të rregullta “mbi trendet dhe rreziqet megatike”.

Ai tha se pandemia COVID-19 ekspozoi gjithashtu mangësi në sistemin financiar global.

Për të trajtuar këto dobësi dhe për të integruar sistemin financiar global me prioritetet e tjera globale, Guterres propozoi mbajtjen e samiteve çdo dy vjet të 20 ekonomive kryesore në G20, Këshillit Ekonomik dhe Social të OKB -së, krerëve të institucioneve financiare ndërkombëtare përfshirë Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore dhe sekretari i përgjithshëm i OKB-së.

Ai gjithashtu bëri thirrje për korrigjimin e “një pike të madhe të verbër në mënyrën se si ne matim përparimin dhe prosperitetin”, duke thënë se Prodhimi i Brendshëm Bruto ose PBB -ja nuk arrin të llogarisë “dëmin e pallogaritshëm social dhe mjedisor që mund të shkaktohet nga kërkimi i fitimit”.

“Raporti im bën thirrje për metrikë të reja që vlerësojnë jetën dhe mirëqenien e shumë prej fitimeve afatshkurtra për ata pak,” tha Guterres.

Ai gjithashtu bën thirrje për një Platformë të re Emergjence që do të nxitej automatikisht në kriza në shkallë të gjerë që përfshin qeveritë, sistemin e OKB-së, institucionet financiare ndërkombëtare, shoqërinë civile, sektorin privat dhe të tjerë, tha ai.

Guterres gjithashtu propozoi “ripërdorimin” e Këshillit të Besimit të Kombeve të Bashkuara, puna e të cilit është përfunduar kryesisht, “për të krijuar një organ ndërqeveritar për çështjet ndërgjenerative” që do të ishte një platformë për të marrë parasysh interesat e të gjithë familjes njerëzore, të tashmen dhe të ardhmen.

Si pjesë e një fokusi të ri mbi të rinjtë e botës dhe brezat e ardhshëm, Guterres tha se ai synon të emërojë një të dërguar special për brezat e ardhshëm për të siguruar interesat e atyre që kanë lindur në shekullin 21 dhe të krijojë një Zyrë të re të Kombeve të Bashkuara për Rininë.

Duke thënë se shumë nga shqetësimet e botës janë të rrënjosura në varfërinë dhe pabarazinë në rritje, Guterres vuri në dukje se 10 njerëzit më të pasur panë që pasuria e tyre e kombinuar u rrit me gjysmë trilion dollarë që kur filloi pandemia COVID-19 ndërsa 55% e popullsisë së botës, ose 4 miliardë njerëz , “Janë një hap larg nga varfëria, pa asnjë mbrojtje sociale”.

Për të adresuar kërcënimet ndaj stabilitetit social, shefi i OKB -së rekomandoi një sërë masash “për të siguruar mbulim universal të shëndetit, arsim, strehim, punë të denjë dhe mbrojtje të të ardhurave për të gjithë, kudo”.

Guterres propozoi mbajtjen e një Samiti Botëror Social në 2025 mbi përpjekjet globale për të adresuar këto çështje dhe për të riparuar strukturën shoqërore.

Sekretari i përgjithshëm gjithashtu propozoi veprime globale për të trajtuar dezinformatat dhe teoritë e komplotit dhe për të promovuar fakte, shkencë dhe “integritet” në diskursin publik.

“Ne duhet ta bëjmë gënjeshtrën përsëri gabim,” tha Guterres.