Shefi i FIFA-s, kritikon Katarin duke thënë se vendet evropiane duhet të kërkojnë falje për 3000 vitet e ardhshme

Presidenti i organit qeverisës ndërkombëtar të futbollit FIFA thotë se Perëndimi nuk duhet të kritikojë organizimin e Kupës së Botës nga Katari – duke shtuar se kombet evropiane duhet të kërkojnë falje për historitë e tyre.

Gianni Infantino tha se kritikët nuk ishin në gjendje “të jepnin mësime morale njerëzve” në një konferencë shtypi për të shënuar hapjen e turneut.

Kombi i vogël i Lindjes së Mesme është vënë nën kritika për trajtimin e punëtorëve migrantë dhe qëndrimin e tij ndaj të drejtave LBGTQ+.

Vendimi i papritur, i orës së njëmbëdhjetë nga autoritetet e Katarit për të ndaluar shitjen e pijeve alkoolike në të gjitha stadiumet ka ngritur gjithashtu shqetësime për garancitë e dhëna për çështje më të mëdha dhe më të rëndësishme.

Por duke mbrojtur kombin pritës, Infantino tha: “Për atë që ne evropianët kemi bërë në mbarë botën në 3000 vitet e fundit, duhet të kërkojmë falje për 3000 vitet e ardhshme përpara se të fillojmë t’u japim mësime morale njerëzve.

“Sa nga këto kompani biznesi evropiane apo perëndimore që fitojnë miliona nga Katari, miliarda, sa prej tyre kanë adresuar të drejtat e punëtorëve migrantë me autoritetet?

“Asnjë prej tyre, sepse nëse ndryshoni legjislacionin do të thotë më pak fitim. Por ne e bëmë dhe FIFA gjeneron shumë më pak se çdo kompani nga Katari.”

Ai shtoi: “Sot ndihem Katar. Sot ndihem arab. Sot ndihem afrikan. Sot ndihem homoseksual. Sot ndihem i paaftë. Sot ndihem (si) një punëtor migrant.

“Sigurisht që nuk jam Katari, nuk jam arab, nuk jam afrikan, nuk jam homoseksual, nuk jam invalid. Por më vjen mirë, sepse e di se çfarë do të thotë të jesh i diskriminuar, të ngacmosh, si i huaj në një vend të huaj. Si fëmijë më ngacmonin – sepse kisha flokë të kuqe dhe njolla, plus isha italiane, kështu që imagjinoni. Çfarë bën atëherë? Mundohesh të angazhohesh, të bësh miq. Mos filloni të akuzoni, ziheni, ofendoni, filloni të angazhoheni. Dhe kjo është ajo që ne duhet të bëjmë.” Megjithë kthesën e minutës së fundit të Katarit për shitjen e alkoolit në tetë stadiumet e turneut dhe implikimet që kjo mund të ketë për garancitë e tjera të bëra, Infantino i tha Sky News: “Ndjehem 200% në kontrollin e këtij Kupa Botërore, absolutisht”.

Ai gjithashtu u zhvendos për të minimizuar kthesën, duke theksuar se ndalime të ngjashme ishin në fuqi në stadiumet në Skoci, Francë dhe Spanjë.

Infantino tha: “Unë mendoj se nuk është kurrë vonë për të ndryshuar. Ndoshta do të duhet të bëjmë ndryshime të tjera në mes për tema të tjera, nuk e di.

“Por kur bëhet fjalë për sigurinë e njerëzve, ju folët për LGBT-në, siguria e të gjithëve është e garantuar, nga niveli më i lartë i vendit. Kjo është garancia që kemi dhënë dhe ne i qëndrojmë asaj”.

“Sistemi kafala” i Katarit është një grup ligjesh të punës që lejojnë individët ose bizneset e Katarit të konfiskojnë pasaportat e punëtorëve dhe t’i ndalojnë ata të largohen nga vendi.