Senatorët amerikanë: Kosova duhet të zbatojë marrëveshjen e paqes me Serbinë para se të anëtarësohet në NATO

Kosova duhet të zbatojë një marrëveshje paqeje të ndërmjetësuar nga Perëndimi me Serbinënëse dëshiron të arrijë qëllimin e saj për t’u bashkuar me aleancën ushtarake të NATO-s&nbs...
Senatorët amerikanë: Kosova duhet të zbatojë marrëveshjen e paqes me Serbinë para se të anëtarësohet në NATO
Foto: Senatorët amerikanë: Kosova duhet të zbatojë marrëveshjen e paqes me Serbinë para se të anëtarësohet në NATO

Kosova duhet të zbatojë një marrëveshje paqeje të ndërmjetësuar nga Perëndimi me Serbinënëse dëshiron të arrijë qëllimin e saj për t’u bashkuar me aleancën ushtarake të NATO-s , thanë të hënën dy senatorë amerikanë që vizituan Prishtinën.

Senatorët demokratë amerikanë, Chris Murphy, një anëtar i komitetit të marrëdhënieve me jashtë, dhe Gary Peters, i cili është pjesë e komitetit të shërbimeve të armatosura, u kërkuan të dy vendeve të veprojnë shpejt në lidhje me marrëveshjen e arritur në mars me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian. Ata janë pjesë e një delegacioni të Kongresit që viziton Ballkanin.

“Rruga (për Kosovën) drejt NATO-s dhe Bashkimit Evropian kalon përmes një marrëveshjeje me Serbinë. Ky është një fakt i vështirë,” u tha Murphy gazetarëve në ambasadën e SHBA në Prishtinë.

Kosova, e cila shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008, nuk njihet si shtet nga katër anëtarë të NATO-s: Rumania, Spanja, Greqia dhe Sllovakia.

Murphy tha se të katërt mund të binden të pranojnë Kosovën në NATO nëse zgjidhen mosmarrëveshjet me Serbinë. “Kjo varet nga realizimi dhe zbatimi i kësaj marrëveshjeje”, tha ai.

Pavarësisht nga një marrëveshje në mars për normalizimin e marrëdhënieve, nuk ka pasur përparim në terren, veçanërisht në veri të Kosovës, ku rreth 50,000 serbë ende nuk e pranojnë shtetësinë e Kosovës.

Uashingtoni është mbështetësi kryesor i Kosovës, si politikisht ashtu edhe financiarisht. Aktualisht ka rreth 4,000 trupa të NATO-s në Kosovë, prej të cilëve 600 janë nga Shtetet e Bashkuara për të ruajtur paqen e brishtë.

Serbia dhe aleati i saj tradicional Rusia nuk e njohin pavarësinë e Kosovës dhe Moska ka bllokuar ofertën e vendit për t’u bërë anëtare e Kombeve të Bashkuara. Beogradi ende e konsideron Kosovën pjesë të territorit të tij.