Sekretet e Rrugës së Qumështit zbulohen nga harta masive e sondës hapësinore

Sonda hapësinore Gaia zbuloi zbulimet e saj më të fundit të hënën në kërkimin e saj për të hartuar Rrugën e Qumështit në detaje të paprecedentë, duke vëzhguar afro dy milionë yje dhe duke zbuluar “yjet” misterioze që përfshijnë gjigantët e zjarrtë si cunami të mëdha.

Grupi i tretë i të dhënave të misionit, i cili do t’u lëshohet astronomëve me padurim anembanë botës në orën 1000 GMT, “revolucionizon të kuptuarit tonë për galaktikën”, tha Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) .

“Është thika e ushtrisë zvicerane e astrofizikës — nuk ka asnjë astronom të vetëm që nuk i përdor të dhënat e tij, drejtpërdrejt ose tërthorazi,” tha Francois Mignard, një anëtar i ekipit Gaia.

Disa nga njohuritë e reja të hartës janë afër shtëpisë, të tilla si një katalog me më shumë se 156,000 asteroidë në Sistemin tonë Diellor “orbitat e të cilëve instrumenti i ka llogaritur me saktësi të pakrahasueshme,” tha Mignard.

Por Gaia sheh edhe përtej Rrugës së Qumështit, duke parë 2.9 milionë galaktika të tjera si dhe 1.9 milionë kuazarë — zemrat mahnitëse të ndritshme të galaktikave të fuqizuara nga vrimat e zeza supermasive.

Anija kozmike Gaia është e vendosur në një orbitë të pozicionuar strategjikisht 1.5 milion kilometra nga Toka, ku ka vëzhguar qiellin që kur u lëshua nga ESA në 2013.


“Gaia skanon qiellin dhe merr gjithçka që sheh”, tha astronomi Misha Haywood nga Observatori i Parisit.

Por ende mund të zbulojë vetëm rreth një për qind të yjeve në Rrugën e Qumështit, e cila është rreth 100,000 vite dritë e gjerë.

Sonda është e pajisur me dy teleskopë si dhe një kamerë me miliarda pikselë, e cila kap imazhe mjaft të mprehta për të matur diametrin e një floku të njeriut në një distancë prej 1000 kilometrash (620 milje).

Ai gjithashtu ka një sërë instrumentesh të tjera që e lejojnë jo vetëm të hartojë yjet, por të matë lëvizjet, përbërjet kimike dhe moshat e tyre.

“Ai siguron një vëzhgim global të pozicioneve të çdo gjëje që lëviz në qiell, për herë të parë,” tha Haywood, duke shtuar se përpara Gaia “ne kishim një pamje vërtet të kufizuar të galaktikës”.

Ai gjithashtu zbulon grupin e madh të dallimeve midis yjeve.

“Galaktika jonë është një tenxhere e bukur me yje,” tha anëtarja e Gaia, Alejandra Recio-Blanco.

“Ky diversitet është jashtëzakonisht i rëndësishëm, sepse na tregon historinë e formimit të galaktikës sonë,” tha ai.

“Ajo gjithashtu tregon qartë se Dielli ynë dhe ne të gjithë i përkasim një sistemi që ndryshon vazhdimisht, i formuar falë grumbullimit të yjeve dhe gazit me origjinë të ndryshme.”
Vëzhgimi i “yjeve”, dridhjet masive që ndryshojnë formën e yjeve të largët, ishte “një nga zbulimet më befasuese që doli nga të dhënat e reja”, tha ESA.

Gaia nuk u ndërtua për të vëzhguar tërmetet e yjeve, por megjithatë zbuloi fenomenin e çuditshëm në mijëra yje, duke përfshirë disa që nuk duhet të kenë asnjë – të paktën sipas të kuptuarit tonë aktual të universit.

“Gaia po hap një minierë ari për ‘asteroseizmologjinë’ e yjeve masive,” tha anëtari i Gaia Conny Aerts.

Rreth 50 punime shkencore u botuan krahas të dhënave të reja, me shumë të tjera që priten në vitet e ardhshme. Vëzhgimet e Gaia kanë nxitur mijëra studime që nga publikimi i të dhënave të saj të parë në 2016.

Të dhënat e dytë në 2018 lejuan astronomët të tregonin se Rruga e Qumështit u bashkua me një galaktikë tjetër në një përplasje të dhunshme rreth 10 miliardë vjet më parë.

Përrua e të dhënave të papërpunuara fshihet nga një ekip prej 450 shkencëtarësh dhe inxhinierësh softuerësh evropianë që përdorin gjashtë superkompjuterë si dhe “algoritme të drejtuara nga njeriu” si pjesë e Konsorciumit të Përpunimit dhe Analizës së të Dhënave, tha Mignard.

“Pa këtë grup përpunues, nuk ka asnjë mision”, shtoi ai, sepse çdo ditë Gaia prodhon 700 milionë pozicione yjesh dhe 150 milionë matje fotometrike.

Ekipit iu deshën pesë vjet për të dhënë të dhënat më të fundit, të cilat u vëzhguan nga 2014 deri në 2017.

“Ne mezi presim që komuniteti i astronomisë të zhytet në të dhënat tona të reja për të zbuluar edhe më shumë për galaktikën tonë dhe rrethinat e saj nga sa mund ta imagjinonim,” tha shkencëtari i projektit Gaia të ESA, Timo Prusti.

Grupi përfundimtar i të dhënave do të publikohet në vitin 2030, pasi Gaia të përfundojë misionin e saj të vëzhgimit të qiellit në 2025.