Rusia vendos kushtet për bisedimet e paqes me Ukrainën

Rusia tha të mërkurën se Ukraina duhet të jetë “neutrale” dhe të refuzojë të anëtarësohet në NATO dhe Bashkimin Evropian në mënyrë që të fillojë bisedimet e paqes për luftën.

“Ne kemi nevojë për një status neutral dhe jo-blloku të Ukrainës, refuzimin e saj për t’u bashkuar me NATO-n dhe BE-në dhe konfirmimin e statusit të Ukrainës pa armë bërthamore, si dhe njohjen nga Kievi dhe komuniteti ndërkombëtar i realiteteve të reja territoriale,” zëvendësministri i Jashtëm Mikhail Galuzin. tha në një intervistë për rrjetin rus të lajmeve RTVI.

Galuzin tha se Moska beson se një “paqe gjithëpërfshirëse, e drejtë dhe e qëndrueshme në Ukrainë dhe Evropë” është e mundur pasi të përfundojnë përplasjet midis trupave ruse dhe ukrainase, përveç furnizimit me armë nga vendet perëndimore.

Ai tha se Ukraina ka refuzuar të marrë në konsideratë një zgjidhje diplomatike të luftës dhe nuk ka pasur “ndryshime të rëndësishme” në pozicionin e Kievit pasi “vazhdon të mbështetet në një zgjidhje ushtarake të konfliktit”.

“Duket se shumë do të varet nga sa shpejt Kievi dhe Perëndimi do ta kuptojnë se receta për një të ardhme paqësore për Ukrainën qëndron në kthimin në origjinën e shtetësisë së saj të regjistruar në Deklaratën e 1990 mbi Sovranitetin Shtetëror, e cila parashikon një neutrale, jo Statusi i bllokut të Ukrainës me respektimin e të drejtave të popullsisë ruse të vendit dhe pakicave të saj kombëtare”, tha ai.

Galuzin tha gjithashtu se Rusia “nuk do të tolerojë ekzistencën e një shteti të hapur anti-rus” në kufijtë e saj, duke shtuar se pengesa kryesore për arritjen e një marrëveshjeje për krijimin e një zone sigurie rreth termocentralit bërthamor të Zaporizhzhia “mbetet pozicioni i Ukrainës”.

Galuzin tha se situata në rajonin e shkëputur të Moldavisë, Transnistria është aktualisht “me të vërtetë e vështirë”.

“Rusia dhe paqeruajtësit tanë në Dnister (lumi) do të bëjnë gjithçka që është në fuqinë e tyre për të parandaluar përshkallëzimin në rajon. Shpresoj që kokat e nxehta do të kenë mjaft arsye të shëndoshë në mënyrë që ngjarjet të mos zhvillohen sipas një skenari negativ,” tha ai.

Ai tha se Rusia do të vazhdojë përpjekjet e saj për të gjetur një zgjidhje në lidhje me Transnistrinë në formatin 5+2 si “garantues dhe ndërmjetësues”, duke shtuar se pretendimet në lidhje me qëllimin e Rusisë për të “ndërhyrë” në punët e brendshme të Moldavisë janë “të rreme” dhe janë “vënë në rrymë nga Perëndimi”.

“Ndryshe nga Perëndimi, Rusia respekton sovranitetin e shteteve të tjera dhe nuk ndërhyn në punët e tyre të brendshme. Ne jemi të interesuar për marrëdhënie të mira fqinjësore me Kishinau. Ne qëndrojmë për një dialog konstruktiv dhe reciprokisht të respektueshëm,” shtoi ai.

Transnistria është një rajon shkëputës i panjohur i njohur ndërkombëtarisht si pjesë e Moldavisë, por aktualisht kontrollohet nga separatistët pro-rusë.

Në përgjigje të një pyetjeje mbi protestat e fundit në Gjeorgji, Galuzin tha se Moska e sheh “dëshirën e Perëndimit…për të tronditur situatën” në vend për të devijuar Tbilisin drejt mbështetjes më aktive për Ukrainën, duke prishur gjithashtu lidhjet me Rusinë.

Ai tha se pavarësisht mungesës së marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve, marrëdhëniet në sektorin e tregtisë dhe ekonomisë janë duke u zhvilluar dhe se normalizimi i marrëdhënieve midis Rusisë dhe Gjeorgjisë do të “përmbushte plotësisht interesat e popujve” të të dy vendeve.

Në fillim të këtij muaji, miratimi nga parlamenti gjeorgjian i një projektligji mbi “transparencën e ndikimit të huaj” në leximin e tij të parë çoi në demonstrata në kryeqytetin Tbilisi. Projektligji më vonë u refuzua në lexim të dytë.

Galuzin komentoi gjithashtu temën e dialogut me Armeninë në kuadër të Organizatës së Traktatit të Sigurisë Kolektive (CSTO), duke thënë se çështjet në këtë drejtim “do të zgjidhen në një mënyrë konstruktive dhe reciprokisht të dobishme”.

“Nga ana jonë, ne ripohojmë gatishmërinë tonë për të zbatuar planet për të vendosur një mision të CSTO në kufirin armeno-azerbajxhan në interes të garantimit të sigurisë së Armenisë, si dhe masave të tjera të ndihmës të përcaktuara në projektvendimin përkatës të Sigurisë Kolektive të CSTO-së. Këshilli”, tha ai.

Që nga 12 dhjetori, ekologët azerbajxhanas që përfaqësonin organizatat joqeveritare kishin protestuar kundër shfrytëzimit të paligjshëm të Armenisë të burimeve natyrore në rajonin e Karabakut, ku paqeruajtësit rusë janë vendosur që nga fundi i konfliktit të vjeshtës 2020 dhe një pakti i janarit 2021 me Azerbajxhanin dhe Armeninë.

Marrëdhëniet midis dy ish-republikave sovjetike të Armenisë dhe Azerbajxhanit kanë qenë të tensionuara që nga viti 1991, kur ushtria armene pushtoi Nagorno-Karabakun, një territor i njohur ndërkombëtarisht si pjesë e Azerbajxhanit, dhe shtatë rajone ngjitur.

Në vjeshtën e vitit 2020, në 44 ditë përleshje, Azerbajxhani çliroi disa qytete, fshatra dhe vendbanime nga pushtimi armen. Marrëveshja e paqes e ndërmjetësuar nga Rusia festohet si një triumf në Azerbajxhan.