“Ruani qetësinë dhe menaxhoni vetën me qetesi”, Ja disa këshilla nga Dr. Edmond Driçi në momentin e shfaqjes së simtomave të COVID-19

Nga Dr. Edmond Driçi

Jemi ne stinen e vjeshtes dhe dimri shpejt troket ne dere me temperatura te uleta.

Keto jane stine qe organizmat tane mbartin dhe kalojne rrufë stinore me shenjat karakteristike si kolle, teshtitje, sekrecione nga hundet, rruget e ajrit deri nga mushkerite, temperature, lodhje fizike dhe dhimbje muskulare.

Inkubacioni i covid -19 brenda organizmit e vertetuar sipas studimeve prestigjioze eshte 28 dite.

Per situaten qe po kalojme me te drejte mendja te shkon per infeksion nga covid -19 dhe vetkuptohet qe ne kontakt me mjekun duhet bere diagnoza diferenciale.

Por per nje nga simptomat e para ndaj te ciles duhet te jeni vigjilente eshte tharja e gojes.

Testi qe duhet ti beni vetes eshte ; uluni qetesisht ne nje hapesire me ajer dhe beni  dy tre her frymemarrje dhe frymenxjerrje te thella. Nqs ky test ju rezulton me kolle pas ketij procesi mushkerite tuaja jane te prekura tashme.

Kur keni simptoma qe ju bejne te dyshoni ju rekomandoj te beni analizat laboratorike;

PCR

DDimer

Nevelin e hekurit ne gjak

Gjak komplet me formule.

Ne momentet e para te shfaqjes se simpomave ju keshilloj;

Te ruani qetesine dhe te menaxhoni veten me qetesi. Nga frika dhe axhitimi trupi prodhon nje lloj hormoni i cili cekuilibron ritmin e zemres dhe eneve te gjakut me pasoje infarkte ne organe te ndryshme kryesisht ne mushkeri, tru dhe zemer.

Te konsumoni shpesh porcione uji. Pervec vetive qe ka uji dhe atyre qe kam shkruar me heret uji sherben edhe per te ruajtur elasticitetin, memorjen dhe temperaturen e ADN se.

Goja gjithnje duhet te qendroje e lagesht.

Konsumoni fruta stinore.

Mos merrni doza te larta antibiotikesh sepse ato demtojne floren e probiotikeve qe kemi ne organizem si doktore te mire qe ndihmojne sistemin imunitar. Konsumimi kronik dhe me doza te larta te antibiotikeve mund tju cojne deri edhe ne semundje autoimune dhe tumore.

Beni aktivitet fizik te lehte pa sforco qe te tonizoni qarkullimin e gjakut dhe frymemarjes per te shtuar metabolizmin dhe sasine e oksigjenimit ne organizem.

Konsumoni fruta stinore dhe ushqime te gjelberta sepse mbartin biofotone te domosdoshme per organizmin.

Konsumoni , bylmet bio, dhe vezen.

Nuk jua keshilloj konsumin e mishit !!!

Per ilace konsultohuni me mjekun e besuar sipas rezultateve klinike dhe laboratorike. E mira eshte qe konsultimi te behet ne fazen e hershme qe mos arrini ne faza te avancuara.

Vemendja ndaj keshillave te siperpermendura mund tjua mundesoje qe  të mos keni nevoje per mjekun por ta kaloni vete, lehte si nje rrufë stinore.

Me respekt Edmond Driçi