Rreziku nga rrjeti 5G/ Gjenerali amerikan hedh dyshime të forta

Gjenerali amerikan James Jones ka qenë i pranishëm në konferencën “Demokracia përballë rrezikut të teknologjisë”.
Gjatë fjalës së tij, Jones foli edhe mbi thashethemet për rrjetin 5G, si dhe për luftën me Kinën. Ndërsa për Rusinë, ai tha se është një fuqi në rënie dhe shqetësimi kryesor sipas tij, mbetet Kina dhe tentativa e saj për të kontrolluar të dhënat globale përmes teknologjisë 5G.
“Teknologjia 5G do të jetë sistemi që mbërthen sensorët, do të bëjë që të gjithë të jenë më funksionalë dhe më të zgjuar. Vendet që do të rrokullisen të parët do të përfitojnë avantazhet e lëvizjes, do të krijojë begati për të përmbushur angazhimet ndaj miqve dhe aleatëve. Rusia një fuqi në rënie është shqetësim strategjik. Me modelin dhe sjelljen e Kinës, 5G mund të përdoret për të kontrolluar të dhënat globale. Kina ka qëllimet e saj strategjike për pajisjet e saj të rrjetit.
Kina e shikon përdorimin e pajisjeve 5G si platforma tregtare inteligjente që vendosen në zemër të sistemeve të kombeve në të gjithë botën. Ato i japin në dorë një lak shumë të fuqishëm. Kalimi në 5G i ofron miqve të SHBA një mundësi të artë për të ndërtuar një siguri më të madhe kibernetike për të përmirësuar sigurinë e rrjeteve tona. Diskutimet për 5G po bëhen gjithnjë e më serioze. Shqipëria ka treguar qartë se është pjesë e luftës dhe tani është koha e duhur për të bërë më shumë”,- tha Jones./apel.media