Rrënojat e Pompeit nxjerrin trupa të djegur, një njeri të pasur dhe skllavi tij

Arkeologët kanë zbuluar mbetjet jashtëzakonisht të ruajtura mirë të dy burrave të djegur deri në vdekje nga shpërthimi vullkanik që shkatërroi qytetin antik romak të Pompeit në vitin 79 pas Krishtit, tha Ministria Italiane e Kulturës të Shtunën.

Njëri ndoshta ishte një njeri me status të lartë, i moshës 30 deri në 40 vjeç, i cili ende mbante gjurmët e një manteli leshi nën qafën e tij.

I dyti, ndoshta me moshë 18 deri 23 vjeç, ishte veshur me tunikë dhe kishte një numër të vertebrave të shtypur, duke treguar se ai kishte qenë një skllav që bënte punë të rëndë.

Mbetjet u gjetën në Civita Giuliana, 700 metra në veriperëndim të qendrës së Pompeit antik, në një dhomë nëntokësore në zonën e një vile të madhe që po gërmohej.

Dhëmbët dhe kockat e burrave u ruajtën dhe boshllëqet e lëna nga indet e tyre të buta u mbushën me suva që u la të ngurtësohej dhe më pas gërmuan për të treguar skicën e trupave të tyre.

“Këto dy viktima ndoshta po kërkonin strehim kur u morën nga rryma piroklastike rreth orës 9 të mëngjesit,” tha Massimo Osanna, drejtori i sitit arkeologjik. “Shtë një vdekje nga goditja termike, siç demonstrohet edhe nga këmbët dhe duart e tyre të shtrënguara”.

Në një deklaratë, Ministri i Kulturës Dario Franceschini tha se gjetja nënvizoi statusin e Pompeit si “një vend i pabesueshëm për kërkime dhe studime”.

Pompei, 23 km (14 milje) në juglindje të Napolit, ishte shtëpia e rreth 13,000 njerëzve kur shpërthimi e varrosi atë nën hi, guralecë shtufi dhe pluhuri, duke e ngrirë në kohë.

Mbetjet nuk u zbuluan deri në shekullin e 16-të dhe gërmimet e organizuara filluan rreth vitit 1750. Sidoqoftë, kohët e fundit, vëmendja është përqendruar në arrestimin e prishjes ose shembjes së rrënojave të ekspozuara./ Perktheu Apel.Media