Roveri i NASA-s fillon përpjekjet kryesore për të gjetur jetë në Mars

Roveri Perseverance i NASA-s ka arritur një moment të madh në misionin e tij në Mars.

Të martën do të shohim robotin me gjashtë rrota të fillojë ngjitjen në një tipar të lashtë delta në kraterin ku u ul.

Do të rrokulliset përpjetë, duke ndalur herë pas here për të ekzaminuar shkëmbinjtë që duket se kanë shanset më të mira për të ruajtur provat e jetës së kaluar në planet.

Gjatë kthimit, Perseverance do të mbledhë disa nga këta shkëmbinj, duke i vendosur mostrat në bazën e deltës për t’u marrë nga misionet e mëvonshme.

Qëllimi është që ky material të kthehet në Tokë në vitet 2030 për një inspektim të detajuar.

“Delta në kraterin Jezero është objektivi kryesor astrobiologjik i Këmbënguljes,” tha zëvendës shkencëtarja e projektit, Dr Katie Stack Morgan.

“Këta janë shkëmbinjtë që ne mendojmë se kanë potencialin më të lartë për të përmbajtur shenja të jetës së lashtë dhe gjithashtu mund të na tregojnë për klimën e Marsit dhe se si kjo ka evoluar me kalimin e kohës,” tha ajo për BBC News.

Harta

Roveri bëri uljen e tij spektakolare në mes të kraterit Jezero të Marsit 45 km të gjerë më 18 shkurt të vitit të kaluar .

Që atëherë, ajo ka testuar mjetet dhe instrumentet e saj, duke fluturuar një mini-helikopter eksperimental dhe duke mbledhur një përshtypje të përgjithshme të rrethinës së saj.

Por qëllimi kryesor i robotit për të shkuar në tasin afër ekuatorial në Planetin e Kuq ka qenë gjithmonë të studiojë grumbullin e madh të sedimenteve në perëndim të Jezero.

Dyshohet për një kohë të gjatë se është një delta, bazuar në imazhet satelitore, vëzhgimet fillestare të Perseverance në terren kanë konfirmuar tashmë këtë vlerësim .

Shkëmbinj delta
Titulli i imazhit,Delta përmban shkëmbinj me shtresa të hollësishme, me kokërr të imët

Një deltë është një strukturë e ndërtuar nga balta dhe rëra e hedhur nga një lumë ndërsa hyn në një trup më të gjerë uji. Ngadalësimi i papritur që ndodh në rrjedhën e lumit lejon që çdo gjë që mbahet pezull të bjerë jashtë.

Në rastin e Jezero-s, trupi më i gjerë i ujit ishte me shumë mundësi një liqen i gjerë krateri që ekzistonte miliarda vjet më parë.

“Lumenjtë që derdhen në një deltë do të sjellin lëndë ushqyese, të cilat janë të dobishme për jetën, padyshim; dhe më pas sedimenti i imët që sillet dhe hidhet në një shkallë të lartë në një deltë është i mirë për t’u ruajtur,” shpjegoi shkencëtari i misionit Prof Sanjeev. Gupta nga Imperial College London, MB.

“Gjithashtu, nëse ka jetë në brendësi, kjo mund të rrëzohet nga lumi dhe të përqendrohet në një deltë.”

Ditët e fundit, Këmbëngulja është manovruar në një “në rampë” drejt deltës së quajtur Hawksbill Gap. Kjo është një pjerrësi e butë që do ta çojë robotin në një lartësi prej disa dhjetëra metrash mbi dyshemenë e kraterit.

Krahu i robotit
Titulli i imazhit,Roveri ka një grup të fuqishëm mjetesh dhe instrumentesh në fund të krahut të tij robot

Ngjitja faturohet si zbulim. Këmbëngulja do të shkojë në “shëtitje”, duke kërkuar shkëmbin delta më tërheqës. Ka disa shtresa të shkëlqyera, me kokrriza të imta.

“Roveri ka një grup të mahnitshëm instrumentesh që mund të na tregojnë për kiminë, mineralogjinë dhe strukturën e deltës, duke ekzaminuar sedimentet deri në shkallën e një kokrre kripe,” tha shkencëtari i misionit Prof Briony Horgan nga Purdue. Universiteti, Indiana.

“Ne do të mësojmë për kiminë e këtij liqeni të lashtë, nëse ujërat e tij ishin acide apo neutrale, nëse ishte një mjedis i banueshëm dhe çfarë lloj jete mund të kishte mbështetur”.

Për të qenë të qartë, askush nuk e di nëse jeta filloi ndonjëherë në Mars, por, nëse do të ndodhte, tre ose katër shkëmbinjtë që Këmbëngulja zgjedh të shpojë dhe të ruajë në rrugën e kthimit në dyshemenë e kraterit mund të jenë ata që do të na thotë.

Vepra artistike: Liqeni i Jezeros
Titulli i imazhit,Një ilustrim tregon kraterin Jezero siç mund të ishte dukur miliarda vjet më parë kur ishte një liqen

Nuk ka gjasa që vetë roboti të jetë në gjendje të bëjë ndonjë deklaratë përfundimtare – aq të zgjuar sa janë instrumentet e tij. Edhe në Tokë, ku ne e dimë se jeta mikrobike ka ekzistuar për miliarda vjet, dëshmitë e formave të saj më të hershme të fosilizuara janë të vështira për t’u interpretuar, madje edhe të diskutueshme.

Përcaktimi i fakteve të jetës në Mars do të duhet të presë që koleksioni i shkëmbinjve të roverit të sillet në shtëpi për llojin e hetimit rigoroz që vetëm laboratorët më të mëdhenj janë të pajisur për të kryer.

“Pretendimi se ka jetë mikroskopike në një planet tjetër në Sistemin tonë Diellor është një pretendim i madh. Dhe kështu prova duhet të jetë gjithashtu e madhe,” tha Jennifer Trosper, menaxherja e projektit të Nasa-s Perseverance.

“Unë nuk mendoj se instrumentet që kemi në vetvete mund të ofrojnë atë nivel provash. Ato mund të ofrojnë një nivel “ne mendojmë se kjo mund të jetë ashtu”, dhe më pas ne i kthejmë mostrat në Tokë dhe përdorim më të sofistikuarat. instrumente më të mëdha këtu për t’u siguruar”, tha ajo për BBC News.

Kthimi i mostrës së veprave artistike të Marsit
Titulli i imazhit,Puna artistike: Mostrat duhet të largohen nga Marsi për në Tokë me një raketë të lëshuar nga krateri Jezero

Këmbëngulja pritet të hedhë akumulimin e saj të parë shkëmbor kur të kthehet në dyshemenë e kraterit në fund të vitit.

Kjo depo do të përmbajë jo vetëm ata shkëmbinj të mbledhur gjatë zbritjes Hawksbill, por katër mostra të mbledhura në muajt e mëparshëm në dyshemenë e kraterit.

NASA, së bashku me Agjencinë Evropiane të Hapësirës, ​​janë në fazat e avancuara të planifikimit të misioneve të nevojshme për të shkuar dhe për të tërhequr depon. Këto sipërmarrje, të cilat do të përfshijnë një rover tjetër, një raketë Mars dhe anije kozmike bartëse, duhet të nisen në fund të kësaj dekade.

Këmbëngulja ka edhe shumë vite punë përpara. Pasi të ketë vendosur grumbullimin e parë të shkëmbinjve, do të përzënë Hawksbill Gap në majë të deltës dhe më gjerë, për të vizituar shkëmbinj që duken sikur mund të jenë mbetjet e vijës bregdetare të liqenit të lashtë Jezero.

Këto depozita janë bërë nga minerale karbonate dhe, përsëri, duket se janë formuar në një mjedis të favorshëm për regjistrimin e jetës së kaluar – nëse ka ekzistuar ndonjëherë./BBC