REUTERS/ Infeksioni COVID-19 jep një imunitet, por virusi ende mund të përhapet, zbulon studimi

Njerëzit që kanë pasur COVID-19 ka shumë të ngjarë të kenë imunitet ndaj tij për të paktën pesë muaj, por ka prova se ata me antitrupa mund të jenë akoma në gjendje të mbajnë dhe përhapin virusin, ka zbuluar një studim i punonjësve të kujdesit shëndetësor britanik.

Gjetjet paraprake nga shkencëtarët në Shëndetin Publik Angli (PHE) treguan se ri-infeksionet në njerëzit që kanë antitrupa COVID-19 nga një infeksion i kaluar janë të rralla – me vetëm 44 raste të gjetura në mesin e 6,614 njerëzve të infektuar më parë në studim.

Por ekspertët paralajmëruan se gjetjet nënkuptojnë se njerëzit që morën sëmundjen në valën e parë të pandemisë në muajt e parë të vitit 2020 tani mund të jenë të prekshëm për ta kapur përsëri.

Ata gjithashtu paralajmëruan se njerëzit me të ashtuquajturin imunitet natyror – të fituar përmes infektimit – mund të jenë akoma në gjendje të mbajnë koronavirusin SARS-CoV-2 në hundë dhe fyt dhe pa dashur ta kalojnë atë.

 “Tani e dimë që shumica e atyre që kanë pasur virus dhe kanë zhvilluar antitrupa, janë të mbrojtur nga ri-infektimi, por kjo nuk është totale dhe ne ende nuk e dimë sa zgjat mbrojtja”, tha Susan Hopkins, këshilltar i lartë mjekësor në PHE dhe bashkë-udhëheqës i studimit, gjetjet e të cilit u botuan të enjten.

“Kjo do të thotë edhe nëse besoni se keni pasur tashmë sëmundjen dhe jeni të mbrojtur, mund të siguroheni se nuk ka shumë të ngjarë që të zhvilloni infeksione të rënda. Por ekziston ende një rrezik që ju të mund të përvetësoni një infeksion dhe t’ia transmetoni të tjerëve. “

NDIKIMET KRYESORE

Ekspertët që nuk janë përfshirë drejtpërdrejt në hulumtim, i cili njihet si studimi SIREN, i nxitën njerëzit të shënonin gjetjet e tij kryesore.

“Këto të dhëna përforcojnë mesazhin se, për momentin, të gjithë janë një burim i mundshëm i infeksionit për të tjerët dhe duhet të sillen në përputhje me rrethanat,” tha Eleanor Riley, një profesore e imunologjisë dhe sëmundjes infektive në Universitetin e Edinburgut.

Simon Clarke, një profesor i asociuar në mikrobiologjinë qelizore në Universitetin e Reading, tha se studimi “ka pasoja të mëdha se si mund të dalim nga kriza aktuale”.

“Kjo do të thotë që shumica dërrmuese e popullsisë ose do të duhet të ketë imunitet natyror ose është imunizuar që ne të heqim plotësisht kufizimet në jetën tonë, përveç nëse jemi të përgatitur të shohim shumë më shumë njerëz që po infektohen dhe vdesin nga COVID-19,” tha ai. PHE tha në një deklaratë se studimi nuk kishte qenë në gjendje të eksploronte antitrupat ose përgjigjet e tjera imune ndaj vaksinave COVID-19 që po mblidheshin në Britani. Efektet e vaksinës do të studiohen si pjesë e SIREN më vonë këtë vit, tha ai.

Studimi SIREN përfshin dhjetëra mijëra punonjës të kujdesit shëndetësor në Britani të cilët janë testuar rregullisht që nga qershori për infeksione të reja COVID-19 si dhe për praninë e antitrupave.

Midis 18 qershorit dhe 24 nëntorit, shkencëtarët gjetën 44 ri-infeksione të mundshme – dy “të mundshme” dhe 42 “të mundshme” – në mesin e 6,614 pjesëmarrësve që ishin testuar pozitivë për antitrupa. Kjo përfaqëson një normë 83% të mbrojtjes nga ri-infektimi, thanë ata.

Studiuesit thanë se ata do të vazhdonin të ndiqnin pjesëmarrësit për të parë nëse ky imunitet natyror mund të zgjaste më shumë se pesë muaj tek disa. Por ata thanë se provat e hershme nga faza tjetër e studimit sugjeruan se disa njerëz me imunitet ende mund të mbanin nivele të larta të virusit.