Republikanët kërkuan shkarkimin, demokratët mbrojnë Biden pas alarmit për gjendjen mendore

Republikanët kërkuan shkarkimin, demokratët mbrojnë Biden pas alarmit për gjendjen mendore

Demokratët po mbrojnë presidentin Joe Biden, pas raportit për dokumentet sekrete që ngriti shqetësime për moshën dhe gjendjen e tij mendore. Nën presidentja Kamala Harris e kritikoi ashpër përshkrimin duke e konsideruar “të papërshtatshëm, të pasaktë dhe të paarsyeshëm”. Zoti Biden nuk do të akuzohet për menaxhimin e keq të dokumenteve, por raporti e përkufizoi atë “një të moshuar me vullnet të mirë që po e lë kujtesa”.

Zonja Harris tha se prokurori që përpiloi raportin “ishte qartësisht i përfshirë politikisht”.

Robert Hur, i emëruar nga Donald Trump kur ishte presidentit, është në drejtim të hetimit ndaj kreut aktual të Shtëpisë së Bardhë. Edhe demokratë të tjerë i konsideruan vlerësimet e raportit të papërshtatshme dhe përtej qëllimit të hetimit. Megjithatë, partia ku bën pjesë dhe Trump po e përdorë atë si motiv për të nisur një betejë të re politike.

Republikanët në Kongresin Amerikan, me anë të Amendamentit 25 të Kushtetutës duan të largojnë Joe Biden nga Shtëpia e Bardhë. Amendamenti përcakton pasardhësin e një Presidenti në rast se ai ndërron jetë, ose shkarkohet për paaftësinë e tij, kjo e fundit e proklamuar shpesh nga konservatorët.

Vetë Biden kundërshtoi vlerësimin e raportit për kujtesën e tij, ndërsa kritikoi ashpër prokurorin e posaçëm për ngritjen e dyshimeve se nuk mbante mend ditën e vdekjes së djalit të tij.

Pavarësisht kundërshtimit, presidenti amerikan bëri sërish një lapsus, duke ngatërruar presidentët e Meksikës me të Egjiptit.