Raporti: Pacientët me Alzheimer në mbarë botën mund të arrijnë në 139 milion deri në vitin 2050

Numri i pacientëve me Alzheimer në botë mund të arrijë në 139 milionë deri në vitin 2050, zbuloi raporti i fundit i Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Aktualisht ka më shumë se 55 milionë pacientë me Alzheimer në mbarë botën, me këtë numër që pritet të rritet në 78 milionë deri në vitin 2030 dhe 139 milionë deri në vitin 2050, sipas raportit.

Më 21 shtator, Dita Botërore e Alzheimerit shënohet për të rritur ndërgjegjësimin për sëmundjen, e cila është në rritje të popullatës së moshuar në mbarë botën dhe për të mbështetur ata që janë të prekur prej saj.

Çdo vit, mijëra njerëz vdesin globalisht për shkak të sëmundjes Alzheimer, një gjendje mjekësore që shkakton humbje të kujtesës ose çmenduri, dhe një rënie të përgjithshme në funksionet njohëse për shkak të vdekjes së qelizave të trurit me kalimin e kohës.

Më shumë se 60% e pacientëve me Alzheimer jetojnë në vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme dhe çdo vit shtohen 10 milionë raste të reja.

Nuk dihet një metodë përfundimtare e trajtimit të sëmundjes, e cila përkufizohet si një çrregullim neurodegjenerativ i shoqëruar me simptoma neuropsikiatrike dhe ndryshime të sjelljes, të karakterizuara nga një rënie në aktivitetet e përditshme dhe përkeqësim të aftësive njohëse.

Sipas OBSH-së, sëmundja e Alzheimerit është shkaku i shtatë më i zakonshëm i vdekjeve në mbarë botën dhe numri i pacientëve parashikohet të trefishohet deri në vitin 2050.

Aktualisht nuk ka asnjë trajtim të disponueshëm për të kuruar ose ngadalësuar përparimin e demencës. Megjithatë, shumë trajtime të reja janë duke u testuar në prova klinike në faza të ndryshme.

Hulumtimet tregojnë se njerëzit mund të zvogëlojnë rrezikun e demencës duke ushtruar rregullisht, duke shmangur duhanin dhe përdorimin e alkoolit, duke kontrolluar peshën e tyre, duke ngrënë shëndetshëm dhe duke mbajtur presionin e gjakut, kolesterolin dhe nivelet e sheqerit në gjak.